Zanimljivosti

Zeleni izbor za održivu budućnost

Zeleni izbor za održivu budućnost

U organizaciji Udruge Ekooptimist te u suradnji sa Udrugom Zeleno sunce, Eko-Omblići i Pravo na zavičaj 28. i 29. prosinca u Dubrovniku je održan dvodnevni forum „Zeleni izbor za održivu budućnost“.

Glavna tema foruma bila je pravo okoliša i sudjelovanje javnosti u okolišnim pitanjima.

Cilj foruma  je bio okupiti sve građane, udruge, medije, predstavnike lokalne uprave, ribare, poljoprivrednike, obrtnike, poduzetnike i sve zainteresirane vezano za održivi razvoj Dubrovačko-neretvanske županije, kao i izlaganje dosadašnjih iskustava, educirati o mehanizmima sudjelovanja javnosti u okolišnim pitanjima i pokretanje promjena kroz zajedničku suradnju i djelovanje u 2012. godini.

Predsjednica Udruge Ekooptimist Miriam Lazić kazala je kako se ustrajno moramo zalagati za realizaciju prava i prinicipa koje propisuje pravo okoliša u Europi i Republici Hrvatskoj  te je istakla mehanizme sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša kako bi se građani uključili i identificirali se kao zainteresirana, a ne nezainteresirana javnost. Svojim sudjelovanjem na ovakvim zelenim forumima te koristeći sve mehanizme iz prava EU i RH oni imaju šansu kreirati svoju održivu i bolju budućnost.

Na forumu je također bilo riječi o  gospodarenju otpadom u EU i RH, Zajedničkoj  ribarskoj politici EU, Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, kao i o održivom turizmu. Naslanjajući se na temeljna načela Zakona o zaštiti okoliša – o održivom razvitku i načelu predostrožnosti – izneseno je više primjedbi i niz konkretnih prijedloga.

Predsjednica udruga Zeleno sunce i Ekoomblići Jadranka Šimunović istakla je potrebu očuvanja prirodnih resursa županije, pitke rijeke ,izvora pitke vode ,obale ,otoka  ,prvenstveno osjetljivog Jadranskog mora , što znači smanjiti broj kruzera uopće uz Jadransku obalu, a posebno pod UNESCO-om zaštićeni Dubrovnik, te poticati ekoturizam.

Djecu i mlade ekološki valja educirati od najranije djetinjstva ,uvesti  eko minute ekologije u vrtiće i škole, zabraniti plastične vrećice, kao što je to 1. siječnja 2011. učinila Italija. Zatim treba proglasiti najhitnije Srđ –Park šumom – kao štoje to Park Šuma Učka.

– Golf terenima nije mjesto na Srđu zbog blizine izvorišta rijeke Omble, a veliki problem u okolišu imaju divlja i nekontrolirana odlagališta, ponajviše u Rijeci dubrovačkoj gdje se deponira i opasni otpad. Mišljenja smo da se trebamo ugledati na gradove kao Krk i Čakovec – kazala je Šimunović te istakla potrebu najhitnijeg smanjenja komunalnog otpada  ekološki zasnovanim komunalnim gospodarenjem otpadom,odnosno  žurnim recikliranjem i otvaranjem reciklažnih dvorišta i zelenih otoka  u bližoj okolici Grada, baš kako rade drugi gradovi u Europi.

– Stoga mi svi, kao i građani Dubrovačkog Primorja, objedinjeni u inicijativi Pravo na zavičaj, Udruga Ekooptimist i Udruga Zeleno sunce na ovom forumu zaključili smo da se ne slažemo  sa aktualnom i predviđenom politikom gospodarenja otpadom u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji  te  tražimo da se povuče Studija utjecaja na okoliš za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje – istaknuto je na forumu.

Eko-udruge zahtijevaju od nadležnih vlasti  da se postupak za izbor i izgradnju budućeg odlagališta temelji  na boljim politikama gospodarenja otpadom odnosno poštivanje standarda koji su propisani u EU legislativi i implementirani u zakone  RH,  zatim uvažavajući neovisnu struku i interese građana.

Nevenka Đirlić, kordinatorica inicijative Pravo na zavičaj, istakla je  da se buduće odlagalište treba isplanirati u sklopu politike primarnog razvrstavanja otpada koji će smanjiti količinu smeća a povećati obujam korisnog odvojenog odlaganja, smanjiti troškove i zahtijevati znatno manju površinu za smeće.

Nives Lazić (Ekooptimist) istakla je da bi Dubrovačko-neretvanska županija  trebala već danas donositi ambicioznije ciljeve za odvojeno prikupljanje otpada.

– Naše ekološke udruge se već godinama bore protiv postavljanja  mobitelnih stupova ,dalekovoda i trafostanica u naseljenim mjestima, kojima tamo nije  mjesto (slučaj Mokošica gdje ih ima tri), jer imamo znatan porast kancerogenih oboljenja ljudi koji žive u njihovoj neposrednoj blizini – istaknuto je na forumu.

Udruge zagovaraju obnovljive izvore energije, solarne i  vjetroelektrane, a protive se gradnji HE Ombla u strogo zaštićenom izvorištu Omble i Viline špilje koje je obuhvaćeno europskom ekološkom mrežom  Natura 2000.

Zaključeno je kako samo održivi razvoj može očuvati  prirodne resurse, poljoprivredu, ribarstvo, turizam i dati bolju budućnost Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Stoga će Udruga Ekooptimist, u suradnji sa udrugama Zeleno sunce, Eko-Omblići, Pravo na zavičaj i drugim partnerima koji se žele pridružiti, i dalje organizirati ovakve forume uključujući javnost u svrhu zajedničkih donošenja odluka, pokretanja promjena promicanjem vrijednosti održivog razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist