Natrag
20.2.2019 04:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zeleni forum: Prestrašno!

12.4.2012 @ 20:02 Baldo Marunčić Aktualno
2;2

Podijelite:

Eko-aktivisti iz Zelenog foruma uputili su otvoreni apel za spas kulturne baštine Dubrovnika protiv pretvaranja renesansnog vrta Gundulić u Gružu u parking.

U apelu, koji je ujedno i podrška Društvu arhitekata Dubrovnik, a koji je upućen ministrici kulture Andrei Zlatar Violić i ravnatelju Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorinu Markoviću, eko-aktivisti upozoravaju na alarmantno stanje u renesansnom vrtu Gundulić.

– Već nekoliko dana obraćaju nam se uznemireni sugrađani pitajući se tko je dozvolio najnovije radove bagerima (ravnanje) na nekadašnjem renesansnom vrtu iza gruške place na mjestu gdje je donedavno bio rasadnik Vrtlara. Posjetili smo prostor i zgrozili se. Dva bagera su ga nemilice ravnala. Jedino su bili još sačuvani kameni stupvi?! – kaže se u priopćenju koje potpisuje Jadranka Šimunović.

– Naš povijesni grad Dubrovnik je poznat u cijelom svijetu i po svojim ljetnikovcima i njegovim renesansnim vrtovima i zbog toga mu se dive ljudi i posjećuju ga, a naše kulturne institucije dozvoljavaju da se spomenik vrtne arhitekture pretvori u parking! Ovo je prestrašno! – poručuju eko-aktivisti.

– Umjesto da, kako predlaže Društvo arhitekata Dubrovnik, "obnovljeni vrt bude namijenjen kao edukativni prostor za učenike škole Ivan Gundulić, Gruž i posjetioce u kojemu mogu doživjeti duh renesansnog boravka u kultiviranom vrtnom prostoru "on se ruši, poravnava i pretvara u parkiralište! Stoga  ne dozvolite uništavanje naše kulturne i prirodne baštine kojom se toliko ponosimo.

– Posjetite nas što prije s Vašim inspekcijskim službama, jer kulturna i prirodna baština Dubrovnika i okolice  posljednjih godina sve više se uništava i zatire! – stoji u apelu državnim institucijama kojeg potpisuje dubrovačka eko-aktivistica Jadranka Šimunović.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana