Zanimljivosti

Zelena Čistka i u Uvali Lapad

Zelena Čistka i u Uvali Lapad

Ovu subotu, 20. travnja, s početkom u 9 sati održat će se akcija čišćenja i uklanjanja otpada na plaži Uvale Lapad, preko puta dječjeg igrališta Grand hotela Park.

Održavanje akcije povezano je sa "ZELENOM ČISTKOM – jedan dan za čisti okoliš", kada se prigodom Dana planeta Zemlje 22. travnja uklanjaju otpadi s divljih odlagališta i drugih lokacija.

Sudionicima će se, nakon uvodne riječi i kratkih uputa koordinatora Projekta Zdrav za 5! i akcije Zelena čistka, podijeliti sredstva potrebna za sigurno čišćenje i uklanjanje otpada (gumene rukavice, grablje, metle, vreće za prikupljen otpad). Nakon čišćenja lokacije predviđena je kratka okrjepa sudionika (sendviči, voda i sokovi), nakon čega će predstavnici MUP-a predstaviti jedan od načina detekcije opojnih sredstava, uključivanjem  obučenog psa za detekciju droga.

Na lokaciji je predviđeno i  postavljanje štanda na kojem će biti izložena oprema za detekciju minsko-eksplozivnih sredstva. Predstavnici vatrogasnih postrojbi demonstrirati će gašenje požara uzrokovanog neoprezom (na primjer, odbačenim opuškom ili staklom iz prirode).

Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja predstaviti će opremu za traganje i spašavanje za nestalim i ozlijeđenim osobama, kao i neke od tehnika spašavanja.

Naime, kroz Komponentu 2. Projekta Zdrav za 5!, Zaštita i uređenje okoliša, a u cilju podizanja razine svijesti djece i mladeži o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline, kao i aktivnog mijenjanja stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, jačajući međusektorsku suradnju u području zaštite okoliša i prirode, s partnerima, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravlja, fokusira se na izgradnju sigurnog i zdravog okoliša za sigurno i kvalitetno odrastanje mladih, poticanjem zajednice na uklanjanje prilika koje omogućavaju pojavu kriminaliteta organizirajući akcije poput čišćenja javnih površina na kojima se okupljaju mladi.

U akciji će sudjelovati: predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici Grada Dubrovnika, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, učenici 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola, u kojima su već održana edukativna predavanja u sklopu Projekta Zdrav za 5!, predstavnici vatrogasnih postrojbi, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ronilački savez Dubrovačko-neretvanske županije, komunalni redari i predstavnici komunalnog poduzeća Čistoća Dubrovnik, predstavnici tvrtke Vrtlar Dubrovnik, te volonteri akcije ZELENA ČISTKA.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist