Aktualno

Zelena akcija prosvjedom protiv HE Ombla

Zelena akcija prosvjedom protiv HE Ombla

Zelena akcija  održala je konferenciju za medije i performans ispred zgrade Vlade RH na Trgu sv. Marka tražeći da Vlada konačno objavi rezultate završene revizije studije utjecaja na okoliš za projekt hidroelektrane "Ombla".

Podsjetimo, završena je nezavisna revizija studije utjecaja na okoliš iz 1999. godine za "HE Ombla" te  su rezultati revizije zajedno sa mišljenjem Ministarstva okoliša upućeni Vladi RH na odluku.

Budući da rezultati revizije nisu postali dostupni javnosti, navodi se na internetskim stranicama Zelene akcije, ona je 3. svibnja 2012. tražila od Vlade RH i od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama omogući uvid u rezultate revizije ili da rezultati postanu dostupni u javnosti.

Pismenim odgovorom od 09. svibnja 2012. Vlada je, ističe se, uskratila informaciju i uputila članove akcije na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pismenim odgovorom od 23.svibnja 2012. također je uskratilo informaciju i uputilo na Vladu RH.

– Podsjećamo da se takvim potezima državnih institucija krši Zakon o pravu na pristup informacijama i zato tražimo da se hitno objave rezultati revizije.Isto tako tražimo od Vlade RH da donese hitnu odluku o zaustavljanju projekta "HE Ombla" kako hrvatski građani ne bi plaćali neodlučnost Vlade u obliku skupog kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 123 milijuna EUR-a za štetan projekt. Podsjećamo da je projekt "HE Ombla" nelegalan, ekološki štetan, financijski neisplativ i tehnički upitan.

Nelegalan je jer se temelji na rješenju o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš iz 1999. godine, a trenutni Zakon o zaštiti okoliša iz 2007. godine propisuje da ta rješenja i studije ne smiju biti stariji od 2 godine. Ekološki je štetan jer bi se realizacijom projekta potopio špiljski sustav Vilina jama – Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost, stanište je spiljskih životinjskih vrsta koje su jedinstvene u svijetu te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja –  Natura 2000. Financijski je neisplativ što su tvrdili i neovisni konzultanti EBRD-a u ekonomskim procjenama koje su iscurile u javnost, a treba se podsjetiti i kako je primjerice cijena izgradnje "HE Lešće" bila gotovo dvostruko veća od procijenjenog iznosa na početku projekta. Radi se i o tehnički upitnom projektu jer se planira graditi podzemna brana visoka 140 metara u špiljskom sustavu unutar vrlo trusnog područja i područja krša.

Uz sve dodajmo da je i lokalna zajednica protiv projekta što je bilo jasno vidljivo na javnoj tribini 19. travnja 2012. godine u Dubrovniku.- navodi se na internetskim stranicama Zelene akcije. 

 
 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist