Aktualno

ZELENA AKCIJA I SRĐ JE NAŠ ‘Nova lokacijska dozvola, nova tužba!’

ZELENA AKCIJA I SRĐ JE NAŠ 'Nova lokacijska dozvola, nova tužba!'

Nepunih godinu dana otkad je po tužbi Zelene akcije i inicijative Srđ je naš Upravni sud poništio lokacijsku dozvolu za projekt na Srđu, moramo ponovno na sudu dokazivati ono što smo jedamput već dokazali. Ovog smo tjedna podnijeli novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt apartmanizacije Srđa – izjavio je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić u petak na konferenciji za medije pred zgradom Gradske uprave.

-Nova lokacijska dozvola izdana je početkom ove godine, u sjeni praznika, a u svojoj biti je prepisana stara dozvola. Temelji se na ‘okolišnoj’ dozvoli, koja je također obnovljena 2017. godine, a koja po našem mišljenju grubo ignorira pravno shvaćanje suda koji je prethodnu ‘okolišnu’ dozvolu poništio 2016. godine. Zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata smo u prosincu 2017. godine podigli tužbu protiv te obnovljene ‘okolišne’ dozvole, a ovaj tjedan smo podigli tužbu protiv nove lokacijske dozvole. Nova lokacijska dozvola, nova tužba – izjavio je Ćerimagić.

-U tužbi dokazujemo kako je, nakon presude Visokog upravnog suda iz 2014. godine, projekt na Srđu neusklađen s Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije. Također, u urbanističkom planu uređenja te prostornim planovima koji su temelj projekta planirani zahvat ima svoj samostalni sustav vodoopskrbe, dok se lokacijskom dozvolom predviđa da se cijeli projekt priključi na vodoopskrbni sustav grada Dubrovnika, čime bi se iskoristio dugo očekivani pročistač vode koji se trenutno gradi u Komolcu. To smatramo neprihvatljivim te suprotnim prostornim planovima. Uz to, u tužbi dokazujemo kako je nedopustivo i nezakonito da se javni uvid za projekt koji se želi realizirati u Dubrovniku provodi u Zagrebu – obrazložio je argumente tužbe Ćerimagić.

-Pitanje plaćanja troškova za infrastrukturu projekta ponovno je aktualizirano nakon izdavanja lokacijske dozvole. Tijekom prošle lokacijske dozvole bilo je jasno da svi ti troškovi padaju na Grad Dubrovnik te na javne tvrtke. Uz to, 2016. godine iscurio je u javnost nacrt ugovora između Grada Dubrovnika i Razvoj Golfa, gdje je to bilo očito. Razvoj Golf bi sagradio dio infrastrukture bez provedbe javnog natječaja, a koju bi potom Grad Dubrovnik morao otkupiti od njih – izjavio je koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor.

-Predstavnici Grada Dubrovnika nisu sudjelovali u postupcima izdavanja lokacijske dozvole te rješenja o studiji utjecaja na okoliš, čime su prihvatili rješenje koje zagovara Razvoj Golf. Nikako nije dobro što se daleko do očiju javnosti počinju ponovno voditi pregovori o plaćanju infrastrukture. Za nas građane to može imati velike posljedice – upozorio je Capor.

U studenom 2017. godine gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković prijetio je raskidanjem ugovora o koncesiji, a sada vlada muk te se o tome više ne razgovara. Muk vlada i na pitanju tko će platiti infrastrukturu. A kad vlada muk, onda bi se građani trebali bojati – zaključio je Capor.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist