Aktualno

“Žele nas se riješiti ograđivanjem place”

"Žele nas se riješiti ograđivanjem place"

Nekoliko prodavača sa Zelene place u Gružu, koji su odbili preseliti se u Lapad, dok traje obnova Ribarnice, ovog utorka pozvali su novinare kako bi se požalili na potpuno ograđivanje gruške place koje je započelo upravo jutros.

Dodaju kako se već 15 dana na gradilištu ništa ne radi te kako im je gradonačelnik Andro Vlahušić rekao da mogu ostati i dalje prodavati u Gružu, dok su im iz Sanitata naložili da se u potpunosti presele.

– Oni su jutros došli u potpunosti ograditi Placu, a do sada je bio ograđen samo dio. Zašto je ograđuju kad se radi samo Ribarnica?  Sad  je očito došla naredba da se i preostali dio ogradi i da se sve zagradi. Gradonačelnik kaže da mi možemo i dalje raditi, a Niko Kapetanić da moramo ići – rekla nam je Dubravka Lečić koja u Lapad nije preselila jer tamo nema dovoljno mjesta.

– Prije mjesec dana Sanitat je objesio nepotpisanu naredbu, da se prodavači moraju preseliti u Lapad. No tko će meni dati štand na istom mjesto' Tamo se moram svađati ako zauzmem nekome štand,  tamo je sve neorganzirano, riječ je o maloj placi, a kad petkom i subotom dođe riba nastane gužva –dodaje Lečić.

– Ujutro kad  dođemo u Lapad moramo se tuči. Ovdje svi imamo svoje rezervacije, i znamo gdje možemo doći. U Lapadu toga nema, treba ranije doći da se nađe mjesto. Tamo je ogromna gužva, ne možeš pristupiti ni s autom ni s karićem. Nema ni parkinga, već se parkiraš gdje se snađeš. Niti ima dovoljno prodajnih mjesta. Ja ovdje plaćam pet metara rezervacije, a tamo nema toliko mjesta. Po štandu se plaća 150 kuna mjesečne rezervacije na placi za metar, te 20 kuna još dodatno za dan. Tako da mjesečno plaćam 750 kuna rezervacije i plus svaki dan 60 kuna – istaknula je Mare Kitin.

Što se pak tiče preseljenja, Drago Sesjak naglašava kako gradonačelnik Vlahušić govori jedno, a direktor Sanitata Niko Kapetanić drugo.
– Nedavno nas je posjetio gradonačelnik Vlahušić. On me pitao je li ja još uvijek tu radim. Ja sam mu odgvorio da radim, a on mi je na to rekao da nastavim raditi, ako mi ne smeta prašina, buka. Poslije sam išao u Kapetanića, a on mi je rekao da nije stvar Sanitata hoćemo li biti tu ili nećemo, te kako mu  je gradonačelnik rekao da se iseli gruška placa i da on mora slušati Vlahušića.  Sto posto sam siguran da ovo nije maslo od Vlahušića, nego upravo Sanitata – napomenuo je Sesjak.
– Svakome plaćam svoje, a tamo ne mogu zauzeti tri metra i raditi,. Plaćam sve obveze, a oni me zbiju na jedan, dva metra. To ne vodi nigdje, ovdje netko laže. Još ostali koji su se preselili u Lapad, vrše pritisak na nas da smo buntovnici, posljednji Mohikanci Gruža. A to nije točno – dodao je. Prodavači se slažu u jednome:
– Ograđivanjem place žele nas se riješiti. Ovdje se 15 dana nitko nije pojavio, nema ni kučka ni mačka 15 dana. Rekli su da će radovi biti gotovi za 2 mjeseca, a četvrtina roka je već prošla – naglašavaju.
– Poručite gradonačelniku i direktoru Sanitata neka još danas dođu u Gruž na Placu – poručio im je Drago Sesjak.

Nezadovoljni su potpunim ograđivanjem place u Gružu i vlasnici okolnih objekata – mesare, butige od alata i kafića.
  – Nitko nije protiv rekonstrukcije Ribarnice, dapače trebala bi obnova cijele tržnice.  Međutim, dogodilo se da su došli i počeli preglomazno zagrađivati. Ljude su iselili na način da su im zalijepili obavijest na ulaznim vratima, pokupili im banke da nemaju gdje staviti robu. Ostala su dva, tri buntovnika, nazovimo ih tako, i onda jer su oni odlučili ostati, ograđuju cijelu placu. Nevjerojatno! – rekao nam je jedan od vlasnika kafića Europa na gruškoj placi Boris Bijađija.    

– Dakle, rekonstrukcija se mgla odvijati dok ljudi rade. Postavlja se pitanje o kakvom je interesu riječ. Ili žele maknuti sve svjedoke, da se ne vidi što će se raditi, jer 6 milijuna kuna za rekonstrukciju ribarnice je puno novaca. Tko god nešto gradi, zna da se za te pare može napraviti kuća – dodaje Bijađija. On je čak ističe morao otpustiti jednu radnicu jer mu je opao promet, a ne zna kako će podijeliti plaće ostalim zaposlenicima. Sanitat kojemu plaća najam nije mu ponudio smanjenje najma dok traju radovi. Dodaje kako nitko nije s njime razgovarao o obeštećenje ili pak o smanjenju najma kojega plaća Sanitatu dok se ne završe radovi.

– Ne znamo koji je cilj, lajt motiv svega ovoga. Je li to inat, neki dublji interes, ne znam- zaključuje Bijađija.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist