Natrag
19.2.2019 02:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zdravstveni odgoj ponovno na Ustavnom sudu

28.12.2013 @ 15:58 Nikša Miletić Hrvatska

Podijelite:

Udruge GROZD i Reforma podnijele su u petak Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom programa zdravstvenog odgoja te su predložile Ustavnom sudu da program zdravstvenog odgoja kakvoga ga je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukine.

Predsjednica GROZD-a Kristina Pavlović istaknula je na konferenciji za novinare da Ministarstvo znanosti nije ispunilo gotovo ni jedan zahtjev iz odluke Ustavnog suda od 22. svibnja zbog čega je uvjerena da će ishod, odnosno odluka Ustavnog suda biti ista kao i u svibnju.
– Nije provedena javna rasprava jer ono što je bilo nije bilo ni javna ni rasprava, a nisu ispunjeni ni drugi zahtjeva Ustavnog suda, ustvrdila je Pavlović, piše Novi List.

Odvjetnik Krešimir Planinić iz pravnog tima udruga konstatirao je da 4. modul zdravstvenog odgoja, koji i jest sporan, ima dominantno vrijednosno usmjerenje te da je »usmjereno na odgoj, odnosno preodgoj«. Dopredsjednik GROZD-a i predsjednik stranke Hrast Ladislav Ilčić kazao je da Vlada niti ne želi čuti što građani misle.
– Pozivam ministra i Vladu da usklade ponašanje s voljom i interesima hrvatskoj naroda, kazao je Ilčić i dodao da se konkretno traži zdravstveni odgoj koji prihvaća pluralnost, a rješenje koje udruge GROZD i Reforma predlažu je uvođenje dva programa zdravstvenog odgoja.
U prijedlogu podnesenom Ustavnom sudu udruge su se navele da su uvođenjem zdravstvenog odgoja na način i u obliku kakav se provodi u školama prekršene odredbe Ustava, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Obiteljskog zakona.
Povređen je, prema procjeni udruga, i niz međunarodno pravnih dokumenata: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodi pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slobode te Ugovor Svete Stolice i Republike Hrvatske.
Primarnu ulogu u odgoju djece, kada je riječ o filozofskim ili vjerskim uvjerenjima, trebaju imati roditelji, smatraju u udrugama, a to je ono što Ministarstvo programom zdravstvenog odgoja prema njihovu mišljenju narušava.
U 4. modulu se se iznose kvaziznanstvene činjenice, nameće se rodna ideologija koja je prihvatljiva djeci agnostika i ateista, ali ne i vjernika, omalovažava se vrijednost braka i obitelji i uvodi bezvrijednosni pogled na spolnost, smatraju GROZD i Reforma.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana