Hrvatska

Zdravstveni odgoj ponovno na Ustavnom sudu

Udruge GROZD i Reforma podnijele su u petak Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom programa zdravstvenog odgoja te su predložile Ustavnom sudu da program zdravstvenog odgoja kakvoga ga je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukine.

Predsjednica GROZD-a Kristina Pavlović istaknula je na konferenciji za novinare da Ministarstvo znanosti nije ispunilo gotovo ni jedan zahtjev iz odluke Ustavnog suda od 22. svibnja zbog čega je uvjerena da će ishod, odnosno odluka Ustavnog suda biti ista kao i u svibnju.
– Nije provedena javna rasprava jer ono što je bilo nije bilo ni javna ni rasprava, a nisu ispunjeni ni drugi zahtjeva Ustavnog suda, ustvrdila je Pavlović, piše Novi List.

Odvjetnik Krešimir Planinić iz pravnog tima udruga konstatirao je da 4. modul zdravstvenog odgoja, koji i jest sporan, ima dominantno vrijednosno usmjerenje te da je »usmjereno na odgoj, odnosno preodgoj«. Dopredsjednik GROZD-a i predsjednik stranke Hrast Ladislav Ilčić kazao je da Vlada niti ne želi čuti što građani misle.
– Pozivam ministra i Vladu da usklade ponašanje s voljom i interesima hrvatskoj naroda, kazao je Ilčić i dodao da se konkretno traži zdravstveni odgoj koji prihvaća pluralnost, a rješenje koje udruge GROZD i Reforma predlažu je uvođenje dva programa zdravstvenog odgoja.
U prijedlogu podnesenom Ustavnom sudu udruge su se navele da su uvođenjem zdravstvenog odgoja na način i u obliku kakav se provodi u školama prekršene odredbe Ustava, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Obiteljskog zakona.
Povređen je, prema procjeni udruga, i niz međunarodno pravnih dokumenata: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodi pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slobode te Ugovor Svete Stolice i Republike Hrvatske.
Primarnu ulogu u odgoju djece, kada je riječ o filozofskim ili vjerskim uvjerenjima, trebaju imati roditelji, smatraju u udrugama, a to je ono što Ministarstvo programom zdravstvenog odgoja prema njihovu mišljenju narušava.
U 4. modulu se se iznose kvaziznanstvene činjenice, nameće se rodna ideologija koja je prihvatljiva djeci agnostika i ateista, ali ne i vjernika, omalovažava se vrijednost braka i obitelji i uvodi bezvrijednosni pogled na spolnost, smatraju GROZD i Reforma.

Pročitajte još

PRVI DIO KOLOVOZA Dubrovnik među destinacijama s najviše dolazaka

Dulist

PRIVEZALA IH KORONA U prvih šest mjeseci našim morem zaplovilo tek 15 cruisera

Dulist

RAST OD 10 POSTO U prvim danima kolovoza u Hrvatskoj noćilo 380 tisuća Poljaka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija