Zanimljivosti

“Zdravstveni odgoj nudi iskrivljeni pogled na čovjeka”

"Zdravstveni odgoj nudi iskrivljeni pogled na čovjeka"

Brojni vjernici i ove su godine hodočastili u svetište Gospe od Milosrđa u Dubrovniku na jučerašnji blagdan Male Gospe kako bi se utekli zagovoru Blažene Djevice Marije.

Mise su slavljene od 4 sata ujutro, pa sve do 11 sati svakog punog sata. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
U propovijedi biskup je naglasio Marijino posebno poslanje u povijesti, a to je rođenje Isusa Krista u kojemu je Bog odlučio postati S nama Bog.

-To isto poslanje, dakako na drugačiji način, i naše je poslanje – rekao je biskup. No, istovremeno je naglasio da donošenje drugima Isusa Krista i prenošenje vjere u Isusa Krista sljedećim generacijama, nikad nije bilo lako. Nadovezujući se na to, osvrnuo se i na aktualna događanja:

– Ne mogu, budući da živimo u ozračju razmišljanja o tome, ne spomenuti i zdravstveni odgoj koji se eksperimentalno uvodi u naše škole, a kojim se, umotano u lijepe i poželjne stvari kao što su zdrav život, prevencija ovisnosti i nasilničkog ponašanja – s čim se svi možemo složiti – našoj djeci kroz tzv. spolnu i rodnu ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, želi ponuditi i iskrivljen pogled na čovjeka s kojim se velika većina roditelja ne slaže, a upravo roditelji, kao oni koji su svojoj djeci dali život, imaju izvorno, prvotno i neotuđivo pravo da odgajaju svoju djecu i da taj odgoj bude u skladu sa njihovim ćudorednim i vjerskim uvjerenjima, ali i da se svim zakonskim sredstvima usprotive namjerama onih koji žele njihovu djecu prisiliti da pohađaju pouku koja je protivna takvim uvjerenjima – naglasio je biskup.
 
Na samom kraju propovijedi biskup je ohrabrio okupljene vjernike:
-I kad nam se čini da nema nade, da je sve propalo, trebamo znati da Bog može i hoće promijeniti stvarnost, da se može i danas utjeloviti. Preduvjet za to ja potpun i nesebičan naš: Neka mi bude! Ovo znači plivati protiv bujice koja je, uvijena u prividno dobre nakane kao što je život, zdravlje, prevencija, zahvatila i mnoge kršćane, a onda bez obzira na cijenu – makar ta cijena bila povratak na ono razdoblje prije 313. ili '90-tih prošlog stoljeća kad su nas otvoreno progonili i smatrali građanima drugog reda – birati drugačije putove od onih koji se nude kao poželjni i suvremeni, nasljedujući Krista do kraja, bez pridržaja i bez kompromisa. Ovo je onaj poziv koji je Bog po anđelu uputio Mariji kad je tražio njezin pristanak za utjelovljenje. Ovo je poziv koji Bog po današnjem blagdanu proteže i na nas, tražeći od nas da se i po nama, na naš način, kroz vjerodostojan i beskompromisan kršćanski život, utjelovi u ovaj svijet – zaključio je biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić.

Ovim euharistijskim slavljen završena je svečana proslava blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe od Milosrđa. Za ovaj blagdan vjernici su se u svetištu pripremali devetnicom koju su vodili fra Željko Cestar iz Varaždina, fra Miljenko Šteko iz Međugorja i fra Ivica Petanjak iz Rijeke.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist