Aktualno

ZDRAVSTVENA SKRB BRANITELJA Bekić: ‘Od 2017. proveli smo 2 tisuće sistematskih pregleda’

ZDRAVSTVENA SKRB BRANITELJA Bekić: 'Od 2017. proveli smo 2 tisuće sistematskih pregleda'

O zdravstvenoj skrbi branitelja, ali i o njenoj strategiji govorilo se ovog četvrtka u Općoj bolnici Dubrovnik u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2019. godine.

Brigadni general dr. med. endokrinolog Kornelije Brkić predstavio je nacionalnu strategiju te problematiku zdravlja hrvatskih branitelja. Prisutne je upoznao i s novim pomacima u zdravstvenoj skrbi branitelja u Republici Hrvatskoj koja se provodi u posljednje dvije godine. ‘Pomak je vrlo velik’, rekao je Brkić.

-Sistematski pregled uveden je kao obveza kod svih branitelja. Razlog svih uvedenih promjena je taj što dnevno umire 10 do 12 branitelja ispod 55 godina. Svaki treći dan jedan se branitelj ubije. To su katastrofalni podaci. Kroz sistematske preglede možemo pomoći brojnima i spriječiti nezgodu koja je uvjetovana agresijom – naglašava Brkić. Dodao je i kako je za potrebe branitelja nužno osnovati ministarstvo odvojeno od cijelog socijalnog sustava, međutim u strogoj korelaciji sa svim zdravstvenim ustanovama. ‘Osobiti naglasak treba staviti na mjere prevencije i pronalaženja tumorskih bolesti, osobito pluća i probavnog sustava’, kaže. Ističe kako je neophodna popularizacija nacionalnih programa u braniteljskoj populaciji.

Također, rekao je da posebnu pozornost treba posvetiti znanstvenim istraživanjima i unaprjeđenju tehnologije te ih primijeniti u potrebe unaprjeđenja zdravlja i skrbi hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Potrebno je, kaže, voditi brigu i o zdravim branitelja kod kojih nije uočeno oštećenje zdravlja.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić govorio je što bolnica u današnje vrijeme radi za poboljšanje zdravstvene skrbi branitelja. Prethodno je spomenuo i značaj bolnice za vrijeme Domovinskog rata. Istaknuo je kadrovsku i tehničku problematiku bolnice, međutim, kako ističe, ‘to se, kad su u pitanju hrvatski branitelji, ne osjeća’.

– I pored kadrovskog manjka bolnice, sistematski pregledi nesmetano se provode. Od proljeća 2017. do nove 2020. godine, proveli smo 2 tisuće sistematskih pregleda za branitelje. Kad govorimo o vrsti pregleda, uzete su sve specifičnosti obolijevanja muške i ženske populacije. Branitelji imaju prednost za određene pretrage i postupke u kontekstu kadrovskih mogućnosti OB Dubrovnik. Dubrovačka bolnica je primjer suradnje zdravstvenog sustava i hrvatskih branitelja – rekao je Bekić.

Jedna od sudionica ovog okupljanja istaknula je kako treba spomenuti doktoricu Zrinku Fabris koja je organizirala sistematske preglede te ‘koja je svoje slobodno vrijeme potrošila da bi radila na tome, pored posla koji je radila’.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist