Grad

ZDENKO BULIĆ ‘Još nismo dobili odštetu, ali ćemo je sigurno dobiti’

Zdenko Bulić (Društvo logoraša)

Informacija koja se pojavila u hrvatskim medijima kako je dosad trinaest hrvatskih državljana koji su se od svibnja do kolovoza 1992. godine nalazili u tzv. Sabirnom centru Morinj od države Crne Gore dobilo odštetu nije točna.

Kako nam je kazao predsjednik Društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Zdenko Bulić, sudski postupak koji vode hrvatski građani na sudu u Crnoj gori još uvijek traje.

– Naš spor pred sudom u Crnoj Gori traje od 2007. godine, i taj se postupak polako pribiližava kraju. Mi smo stoga dobivali više ponuda raznih odvjetničkih ureda iz Crne Gore kako bismo dobili odštetu zbog duševne boli. Međutim, crnogorski zakon priječi da stranac istodobno vodi dva postupka pred njihovim sudovima. Tako da je sad oko 250 tužbi dubrovačkih logoraša, koje su pokrenute i predane na sud u Crnoj Gori, na čekanju do okončanja prvo spomenutog postupka za ratni zločin – objašnjava Bulić, koji procjenjuje da bi taj spor mogao doći kraju u idućih mjesec dana. Ističe kako su dobiveni sporovi bošnjačkih logoraša dobar pokazatelj za pozitivan ishod njihovih tužbi.

– Još nismo dobili odštetu, ali ćemo je sigurno dobiti. U skorom roku očekujemo da nam se jave državne institucije, jer bi i nama logorašima i državi Crnoj Gori bila prihvatljivija nagodba. Iako moram napomenuti kako crnogorsko pravosuđe ne poznaje institut pravičnog obeštećenja – ističe Bulić te napominje da su logoraši razočarani što i dalje nemaju pravu potporu hrvatske države.

– Nije u pitanju samo odšteta, već postavljanje današnje Crne Gore u povijesti u odnosu na Republiku Hrvatsku i Dubrovnik. Taj problem je bitniji od novca. Na sva usta se govori o tužbi protiv Srbije, a Crna Gora se uopće ne spominje. A da je Dubrovnik pao, doživio bi sudbinu Vukovara – zaključuje Bulić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist