Kultura

ZDENKA JANEKOVIĆ RÖMER ‘Orlando je svoju pravu dimenziju dobio tek u legendi’

Edukativno predavanje ‘Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom’ održala je dr. sc. Zdenka Janeković Römer u srijedu u Kneževu dvoru.

– Naslov ‘Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom’ sam izabrala zato što sam zaključila da tu, zapravo nezavršenu, i meni ne do kraja jasnu priču o Orlandu treba početi razmotavati od početka. Od Rolanda, od tog jednog povijesnog viteza Karla Velikog, koji je svoju pravu dimenziju dobio tek u legendi, u Pjesmi o Rolandu u kojoj on postaje jedan idealan vitez, odan svom senioru, borac protiv nevjernika za zaštitu kršćanstva – objasnila je.

Historiografski trag koji je ostavio Orlando vrlo je minimalan, rekla je, naglasivši pak njegovu ostavštinu kroz vladavinu Karla Velikog.

– Povijesni podaci koje imamo o Rolandu kao povijesne osobe su skromni, gotovo nikakvi. Benediktinac, povjesničar i dvorjanik na dvoru Karla Velikog te njegov biograf Einhard napisao je carev životopis, i u tom životopisu je naveo da je u bitci kod Roncesvallesa ubijen Roland, grof ili upravitelj bretonske marke odnosno Bretagne. To nam je jedini pisani spomen povijesnog Rolanda – kazala je.

Orlando je pak ostao ovjekovječen u književnosti, istaknula je.

– Međutim taj Karlov, inače neuspješni, pothvat oslobađanja kršćana u Španjolskoj ostavio je dubok trag, ali ne povijesni, nego literarni, i to u epskoj pjesmi Pjesma o Rolandu nastaloj u 11. stoljeću koju imamo prevedenu od 2015. godine i na hrvatski jezik – rekla je.

Zdenka Janeković Römer izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je predavanje organizirao u suradnji s Dubrovačkim muzejima.

Riječ je o posljednjem edukativnom predavanju u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku prije ljetne pauze.

Pročitajte još

NIKŠA MATIĆ Težimo postati mjesto u kojem će svaki posjetitelj osjetiti život Držićevog Dubrovnika

Andrea Falkoni Račić

POSVEĆENE PRIJATELJIMA, LJUBAVIMA Predstavljena zbirka pjesama ‘PoSvete’ Voja Šindolića

Dulist

VEČERAS Predstavljanje zbirke poezije Voja Šindolića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija