Kultura

ZDENKA JANEKOVIĆ RÖMER ‘Orlando je svoju pravu dimenziju dobio tek u legendi’

ZDENKA JANEKOVIĆ RÖMER 'Orlando je svoju pravu dimenziju dobio tek u legendi'

Edukativno predavanje ‘Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom’ održala je dr. sc. Zdenka Janeković Römer u srijedu u Kneževu dvoru.

– Naslov ‘Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom’ sam izabrala zato što sam zaključila da tu, zapravo nezavršenu, i meni ne do kraja jasnu priču o Orlandu treba početi razmotavati od početka. Od Rolanda, od tog jednog povijesnog viteza Karla Velikog, koji je svoju pravu dimenziju dobio tek u legendi, u Pjesmi o Rolandu u kojoj on postaje jedan idealan vitez, odan svom senioru, borac protiv nevjernika za zaštitu kršćanstva – objasnila je.

Historiografski trag koji je ostavio Orlando vrlo je minimalan, rekla je, naglasivši pak njegovu ostavštinu kroz vladavinu Karla Velikog.

– Povijesni podaci koje imamo o Rolandu kao povijesne osobe su skromni, gotovo nikakvi. Benediktinac, povjesničar i dvorjanik na dvoru Karla Velikog te njegov biograf Einhard napisao je carev životopis, i u tom životopisu je naveo da je u bitci kod Roncesvallesa ubijen Roland, grof ili upravitelj bretonske marke odnosno Bretagne. To nam je jedini pisani spomen povijesnog Rolanda – kazala je.

Orlando je pak ostao ovjekovječen u književnosti, istaknula je.

– Međutim taj Karlov, inače neuspješni, pothvat oslobađanja kršćana u Španjolskoj ostavio je dubok trag, ali ne povijesni, nego literarni, i to u epskoj pjesmi Pjesma o Rolandu nastaloj u 11. stoljeću koju imamo prevedenu od 2015. godine i na hrvatski jezik – rekla je.

Zdenka Janeković Römer izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je predavanje organizirao u suradnji s Dubrovačkim muzejima.

Riječ je o posljednjem edukativnom predavanju u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku prije ljetne pauze.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist