Kultura

ZBIRKA PJESAMA FRA IVANA KRAMARA ‘Što je svjetovno, istodobno je i duhovno’

Predstavljanje zbirke pjesama ‘Kameno moje’ fra Ivana Kramara održalo se u utorak navečer u čitaonici Narodne knjižnice Grad u sklopu manifestacije ‘Mjeseca hrvatske knjige’.

Akademik Luko Paljetak dao je redoslijed njegovim pjesmama i napisao prolog kojeg je i čitao na predstavljanju. Uz njih, jazz pjevačica Ines Tričković popunila je pauze od čitanja poezije a cappella izvedbama.

Književnik i akademik Luko Paljetak u svom je izlaganju naglasio kako pjesma ‘Bespučnik’ karakterizira cijelu fra Kramarovu zbirku te da je zbirka spoj svjetovnog i duhovnog jer spaja bestjelesnu i tjelesnu ljubav. Ova zbirka bi se mogla nazvati zbirka ljubavne poezije iako pojam ljubavi obuhvaća i ljubav prema bogu, prema prirodi, prema sebi, ali i prema ženi. ‘Neka duša slobodno diše’ lajt je motiv zbirke, istaknuo je Luko Paljetak. ‘Neka riječi ostaju, duša je žedna, a tijelo gladno’, također je jedan od refleksnih stihova unutar zbirke čija je poanta prožeta kroz većinu pjesama.

Spajajući prirodne pojave sa božanstvom i svjetovnom ljubavi, Kramar piše, a Paljetak objašnjava kako su i ‘izlazak i zalazak sunca oličenje božje ljubavi, a istodobno i obožanstvenjenost ljudske ljubavi’. Tu ističe kako čovjek traži raj na zemlji, traži ga u svjetovnim stvarima i pojavama.

Čitajući svoj predgovor zbirci, istaknuo je jednu Kramarovu misao o sanjanju. ‘(…) nastavlja on svoj put, pitajući se ima li smisla sanjati? Sve u njemu i oko njega govori mu da ima smisla sanjati upravo zbog ljubavi i pobude duše.’

Uvodeći motiv breze objašnjava novu misao vezanu za ljubav, shvaćenu kao ljubav prema prirodi. Breza u lirskim pjesmama često predstavlja zaigranost, kao nešto lijepo za promatranje da bi kasnije označila prolaznost ljepote i ‘mladosti’ ako se personificira ili prikazuje umjesto ljudskog bića. ‘Breze godinama poprimaju bezbroj likova iste, a uvijek različite ljubavi i njenog predmeta, ako u ljubavi uopće ima predmeta (…) jer ljubav ide iz sebe van prema predmetu i jest u njemu, ona je najveći pokušaj što ga tvori priroda da bi pojedinca izvela iz njega samog i dovela ga do drugog’, napisao je Paljetak u svom predgovoru.

Osim svjetovne ljubavi prikazane u zbirci, naglasak je stavljen i na duhovnost jer kako je Paljetak istaknuo ‘Čovjek je i dah i duh, ujedinjen s tijelom’ te ‘Poput božje spužve, Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – ljubav, ljubav – Bog, (…) i duša tako nikad nije žedna’.

Kako bi se dobio dojam o kakvoj ljubavi Kramar piše, Paljetak je spomenuo i ‘Pjesmu nad pjesmama’ iz koje je izdvojio stih koji glasi „Mnoge vode ne mogu izgasiti ljubav, niti je ikako potopiti. ‘Kramar zato smije napisati ‘Što gori u nama, nek gori” – objasnio je Paljetak.

Na kraju predstavljanja, fra Ivan Kramar rekao je: ‘Ova zbirka pjesama nastala je jer me Bog tukao mokrom krpom’. Također, naglasio je kako se zbirka može kupiti i kako sav prikupljeni novac ide djeci u Ruandi te da bi svatko trebao posjetiti tu državu kako bi vidio drugačiji način života gdje je privilegija ići u školu ili imati topli obrok.

Ova zbirka pjesama ‘Kameno moje’ je spoj misaone, ljubavne i religiozne poezije koju Kramar ne odvaja, već isprepliče smatrajući da je duhovnost i svjetovnost jedno, te da se međusobno spajaju u jednu sliku koju pojedinac stvara o sebi i o svijetu.

Mia Josipović

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija