Kultura

ZBOR LIBERTAS OPROSTIO SE OD MAESTRA DRAŽINIĆA ‘Uspomene će ostati u srcima pjevača’

ZBOR LIBERTAS OPROSTIO SE OD MAESTRA DRAŽINIĆA 'Uspomene će ostati u srcima pjevača'

Teška srca i s nevjericom su članovi zbora Libertas primili vijest da je njihov maestro Ivan Dražinić zaspao vječnim snom. Oprostili su se od svog maestra…

Uz njega zbor vežu nebrojene uspomene na probe, nastupe, putovanja i druženje. Maestro Dražinić je inicijator i jedan od osnivača mješovitog zbora Libertas i njegovi pjevači amateri beskrajno su mu zahvalni što im je pružio priliku, odškrinuo vrata i pustio ih u svoj svijet glazbe.

Maestro Ivo Dražinić, nekadašnji šef-dirigent Gradskog orkestra Dubrovnik, zajedno je s tadašnjim direktorom orkestra Lukom Obradovićem došao na ideju da se osnuje amatersko pjevačko tijelo koje bi uz orkestar bilo sposobno izvoditi atraktivnu vokalno-instrumentalnu glazbu. Nakon audicije u zbor je u prosincu 1980. primljeno 103 pjevača i pjevačica.

Zbor je s velikim poletom započeo uvježbavanje djela iz glazbene literature i premijerno nastupio 1. svibnja 1981. na svečanoj akademiji u ondašnjem Domu sindikata. Uslijedio je koncert u Dominikanskoj crkvi, 7. srpnja iste godine, kada je izvedena Misa u G-duru Franza Schuberta. Nakon toga prvog „pravog“ nastupa dubrovačka publika je srdačno pozdravila zbor i do danas nastavila s jednakom pozornošću i veseljem pratiti njegove nastupe.

Pod vodstvom maestra Dražinića zbor je ostvario mnoge zapažene nastupe i postao značajan čimbenik u kulturnoj ponudi Grada. Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika 1983. za izvedbe vrhunske kvalitete monumentalnih djela iz svjetske glazbene literature. Jedan od naročito značajnih i svima dragih projekata bio je uvježbavanje kantate Borisa Papandopula Non bene pro toto libertas venditur auro, djela kojeg su uz Dubrovački simfonijski orkestar više puta izveli u Dubrovniku i na gostovanjima.
Od početka djelovanja zbor je, predvođen maestrom Dražinićem s harmonikom u rukama, na Badnji dan njegovao tradiciju kolendavanja. S vremenom su ovaj liepi običaj prihvatili i Folklorni ansambl „Linđo“, Gradska glazba Dubrovnik i drugi glazbenici.
Rastanci su teški, naročito kad su bremeniti mnoštvom prekrasnih uspomena. One će zasigurno ostati u srcima pjevača zbora i neće blijediti, tek će dobiti nijansu sjete.

Počivaj u miru, dragi maestro, s ljubavlju te se sjećaju tvoji Libertini!

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist