Zanimljivosti

Zbog toplinskog vala potrošnja struje blizu povijesnog rekorda

Zbog toplinskog vala potrošnja struje blizu povijesnog rekorda

Prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava danas se očekuje dnevna potrošnja od 59.813 megavatsati električne energije, što je gotovo osam tisuća više nego jučer. Najveća potrošnja unutar jednog sata trebala bi iznositi 3.000 megavatsati, što je vrlo blizu povijesnog rekorda iz kolovoza 2017. U današnjem će danu 48 posto potrošene električne energije biti iz hrvatske proizvodnje, dok će 52 posto biti iz uvoza.U tijeku je toplinski val, koji je zahvatio i veći dio Europe, karakteriziran značajnim dugotrajnim visokim temperaturama. Stoga, Hrvatski operator prijenosnog sustava bilježi i očekuje veću potrošnju električne energije, priopćili su iz HOPS-a.

Dana 11. kolovoza 2019. ostvarena je dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh1, uz maksimalnu satnu potrošnju na razini od 2649,4 MWh. Danas, 12. kolovoza 2019. očekuje se dnevna potrošnja od otprilike 59.813 MWh uz maksimalnu satnu potrošnju od 3002 MWh. Podsjećamo, maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosi 3.079 Wh iz kolovoza 2017, piše HRT.

Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te za sada, kažu iz HOPS-a, nema problema s opskrbom električnom energijom. Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za 12. kolovoz 2019. planira se namiriti se oko 48 posto potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist