Hrvatska

ZBOG ŠTRAJKA Menze zatvaraju vrata, gdje će jesti studenti?

ZBOG ŠTRAJKA Menze zatvaraju vrata, gdje će jesti studenti?

Od srijede počinje štrajk djelatnika Studentskog centra Zagreb. Menze, kantine, student servis i drugi važni segmenti studentskog života vjerojatno zatvaraju vrata, najavili su nam sindikati, piše Index.hr.

Stupaju u kolektivni štrajk jer uprava, postavljena u procesu sanacije SC-a, ne želi potpisati kolektivni ugovor kojeg su usuglasili pregovarački timovi.

Ipak, od naših izvora upućenih u problematiku, saznajemo da je odbijenica došla od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji imenuje Sanacijsko vijeće, i to zbog dodatnih financijskih obveza koje bi Studentski centar Zagreb preuzeo na sebe iako je u procesu sanacije. Jedno od najspornijih pitanja su nova materijalna prava koja zaposlenici traže – božićnicu, uskrsnicu, regres, dar za djecu i druge bonuse. Ukupna cijena? 3000 kuna po zaposleniku godišnje, ne računajući naknade za smrt u obitelji, naknade povisivanje otpremnina i sl.

SC je u sanaciji, odakle nam 3 milijuna godišnje za božićnice i slično?

“Ne možemo potpisati nova materijalna prava djelatnicima, koji ionako imaju veće plaće nego i u samom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iako su to usuglasili pregovarački timovi. Studentski centar prolazi kroz proces sanacije i takve financijske obveze mogu nas vratiti na početak posla”, neslužbeno nam poručuju iz Studentskog centra upozoravajući i da kreću u proces restrukturiranja, u sklopu kojeg će se nekim radnicima ipak morati zahvaliti, a sindikati traže i dogovor oko sistematizacije.

Informaciju o ovim ‘materijalnim pravima’ potvrdili su nam i iz Sindikata. Razgovarali smo s Tomislavom Vukojom iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske. Ne demantira da su tražili veća prava za djelatnike, ali kaže da je pregovarački tim Studentskog centra pristao na dogovoreni kolektivni ugovor, a onda je u zadnjem trenutku promijenio ploču, odugovlačio s potpisivanjem i na kraju izazvao ovu neugodnu situaciju.

“Nakon pregovora dali smo Sanacijskom vijeću da se očituje o usuglašenom kolektivnom ugovoru. Njima su sada prijeporna materijalna prava koja smo dogovorili, iako smo mi išli daleko ispod materijalnih prava koja možemo imati, baš zato što i jesmo u sanaciji. Nama je plaća u posljednje dvije sanacije smanjena za 400 kuna. Nakon što je postignut dogovor, oni izbjegavaju potpis ugovora 48 dana. Prvo smo pokrenuli određene mjere, a pošto mirenje nije uspjelo, najavili smo štrajk, objašnjava nam Vukoja kako problem izgleda iz kuta sindikata.

Pregovarački timovi sindikata i Studentskog centra usuglasili su ugovor. Ipak, njega treba potvrditi i Sanacijsko vijeće Studentskog centra. Zašto su oni odugovlačili s odlukom i potpisom, za što ih optužuju sindikati, objasnio nam je naš izvor.

Dogovorili sve, odgađali službenu odluku pa je o svemu odlučio netko treći

“Tražili su da ugovor potpišemo deset dana prije izbora. Nitko nije znao što će se dogoditi, nismo željeli riskirati da nas se sutra zbog političkih razloga proziva da smo prije izbora nanijeli štetu SC-u,” kaže naš izvor i dodaje da su odluku i potpisivanje ugovora predložili za 15. rujna, točnije 4 dana poslije izbora i dva tjedna nakon roka kojeg su im dali sindikati.

Sindikati nisu pristali. Pokrenuli su prvi štrajk upozorenja 1. rujna, ali je propao. Nastavili su pritiske, najavljivali štrajk, a potom i najavili konačni datum – četiri sindikata koja djeluju pri SC-u stupaju u štrajk od srijede, 16. studenog.

U međuvremenu, još je nekoliko inicijativa za mirnim rješenjem propalo. Iz Studentskog centra pozivaju na dijalog i nove pregovore, a sindikati izričito traže potpisivanje ugovora.

Sindikati daju ultimatum – jedini izlaz je potpisivanje ugovora

“Dijalog smo potrošili kao opciju. Vrlo je jednostavno da do štrajka ne dođe, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora. Nama je jako žao što su studenti ti koji će osjetiti posljedice naše akcije”, kaže Vukoja i objašnjava da nema smisla pregovarati o nečem što je već dogovoreno, a “Sanacijsko vijeće nema vremena već četiri mjeseca pogledati usuglašeni tekst i odlučiti o njemu. Mi samo pokušavamo zaštiti naša gola prava. U svakoj sanaciji radnici SC-a podnesu najveći teret.”

Dodaju i da su bili osjetljivi pa su dopustili da se primjena novih materijalnih prava odgodi za godinu dana. Ipak, to je nedovoljno da se sanacija SC-a dovrši.

Ipak, saznajemo da je konačna odluka donesena i da Sanacijsko vijeće više ni ne može pristati na uvjete sindikata. U priču se uključilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje i imenuje članove tog tijela. Pomoćnik ministra Srećko Tomas poslao je dopis sindikatima i Studentskom centru. U dopisu navodi da se kolektivni ugovor ne može potpisati dok se sanacija ne završi. Prevelike obveze, pogotovo vezane uz sistematizaciju i nova materijalna prava zaposlenika, ne mogu sada biti na dnevnom redu. I tu završavaju sindikalna nadanja, a počinje briga studenata.

“Što nam znači prihvaćanje ugovora pa da za šest mjeseci nemamo za plaće”, navodi nam izvor uključen u priču.

Ipak, sindikatima su ponudili i dogovor. Neslužbeno, kolektivni ugovor, u ovom obliku u kojem je dogovoren, ipak bi se potvrdio, ali tek nakon završetka sanacije. Sindikati su odbili.

Nije samo do 3000 kuna na plaću, čak i važniji spor je oko nove sistematizacije

Ali to nitko ne želi priznati. Ipak, neslužbeno i od sindikata i od SC-a doznajemo, nova sistematizacija je uskoro u planu. SC će morati u restrukturiranje, u prijevodu smanjit će broj zaposlenih, a sindikati se tome protive. Sindikati žele pregovore o sistematizaciji, ali da ne bude otpuštanja. Više sugovornika s kojima smo razgovarali upozoravaju da se priprema novi udar na radnike. Možda čak i smanjivanje vrijednosnog boda, a time i plaća.

“Naši ljudi su već rastegnuti. Pogotovo u sektoru prehrane i smještaja. Rade krvavo po osam sati dnevno, često i po tri tjedna u komadu rade, bez slobodnog dana, jer nema dovoljno ljudi”, upozoravaju sindikati na problem u sustavu.

Nije doduše jasno kako onda smanjiti broj zaposlenih kojih je gotovo tisuću. Iz SC-a pak kažu da neće zapošljavati umjesto onih koji odu u mirovinu te da neće biti masovnog otpuštanja. Ipak, neslužbeno poručuju da će ipak neki i prije mirovine morati napustiti radno mjesto, ali masovnih otpuštanja neće biti, još jednom napinju u SC-u.

Spor će riješiti Plenković?

Sindikati su pisali i Vladi. Andrej Plenković uputio ih je na ministra te je dogovoren zajednički sastanak koji će se održati u ponedjeljak u 16 sati. Sudjelovat će ministar, ravnatelj SC-a, Sanacijsko vijeće i predstavnici sindikata.

Da će taj sastanak nešto promijeniti, ne smatra nitko od naših sugovornika. I jedni i drugi za sada čvrsto drže svoje stavove. Sindikati žele kolektivni ugovor i žele ga odmah, a ostali podržavaju ugovor, ali uz odgodu.

Sindikati vjeruju u uspjeh štrajka. Kažu “nećemo ništa zatvoriti, ali radnici imaju pravo na štrajk i ne raditi.”

“Vrlo je jednostavno da do štrajka ne dođe, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora”, poručuje nam Tomislav Vukoja iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske.

Koje bi sve menze mogle biti zatvorene?

Svi sugovornici nas uvjeravaju da su zaposlenici na njihovoj strani.

Saznajemo da sigurno rade menze Sava, Cvjetno, Kampus Borongaj, Savska, Ekonomija, Veterina, Šumarstvo i Medicina.

Studenti u srijedu ne bi trebali računati na menze u sklopu FSB-a i Tekstilnog fakulteta.

IZ SC-a nam poručuju “Spremni smo na sve opcije. Gdje ne bude dovoljno zaposlenika koji ne štrajkaju, poslat ćemo pojašnjenje i u roku od pola sata sve će opet funkcionirati.”

Imaju li studenti razloga za brigu, vidjet ćemo u srijedu, osim ako sastanak u ponedjeljak ne donese bitnu promjenu, piše Index.hr.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist