Aktualno

Zbog požara na Korčuli i Pelješcu zatražena mobilizacija Fonda solidarnosti EU

Zbog požara na Korčuli i Pelješcu zatražena mobilizacija Fonda solidarnosti EU

Hrvatski europarlamentarci zatražili su mobilizaciju Fonda solidarnosti EU.

Naime, najprije je Tonino Picula poslao prioritetno pitanje Europskoj komisiji u kojem je zatražio hitnu pomoć za požare na Korčuli i Pelješcu, a zatim se obratio i Corini Crețu, povjerenici za regionalni razvoj u čijoj je nadležnosti upravljanje Fonda za solidarnost EU.

– Obraćam vam se kao povjerenici zaduženoj za raspolaganje sredstvima iz Europskog fonda za solidarnost koja se koriste kao pomoć zemljama članicama pogođenima prirodnim katastrofama, uz molbu za hitnim uspostavljanjem komunikacije s hrvatskim vlastima na tehničkoj razini, a u cilju pružanja pomoći u procjeni i otklanjanju posljedica prirodne katastrofe koja je zadesila jug zemlje! Budite uvjereni da će Vaši napori i potpora zemljama pogođenima prirodnim katastrofama biti iznimno cijenjeni kao još jedna potvrda solidarnosti unutar europske obitelji“, napisao je Picula.

U pismu je upozorio da su unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta, sva tri požara na otoku Korčuli i Pelješcu još uvijek aktivna a gašenje bi moglo potrajati danima zbog ekstremno visokih temperatura – napisao je Pucula, podsjetivši da se Fond solidarnosti EU može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice na njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života.

– Prema novoj uredbi o Fondu solidarnosti Europske unije uveden je poseban prag od 1% regionalnog BDP-a za najudaljenije regije, što otoci svakako jesu. Također, jedan od glavnih ciljeva Fonda je hitno vraćanje u uporabnu funkciju infrastrukture i postrojenja iz područja energetike, pitke vode, telekomunikacija, transporta i zdravstva – naveo je zastupnik u svojem apelu.

Potom su i europarlamentarci HDZ-a i HSS-a zatražili mobilizaciju Fonda solidarnosti, a Dubravka Šuica će poslijepodne obići požarište na Pelješcu.

– Situacija na terenu je kritična i bit će potrebna sva moguća sredstva za sanaciju ugroženih područja. Hrvatska je već koristila ovaj mehanizam za prošlogodišnje poplave u Slavoniji i nevrijeme u Gorskom kotaru, a očekujem da će Europska komisija i u ovom slučaju pozitivno reagirati jer su štete ogromne, posebno imajući u vidu da se radi o udaljenim područjima kao što su otok i poluotok. Nadam se da će i službene vlasti Republike Hrvatske uputiti zahtjev Komisiji za mobilizaciju Fonda solidarnosti – izjavila je Šuica i dodala da će u popodnevnim satima obići požarište na Pelješcu zajedno s lokalnim dužnosnicima.

Fond solidarnosti Europske unije osnovan je kako bi se odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s pogođenim regijama. Nakon što se sredstva stave na raspolaganje, pomoć se isplaćuje odmah u jednom obroku nakon potpisivanja sporazuma između Komisije i države korisnice.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist