Crna kronika

ZBOG PLATSKE TRAGEDIJE Petorici osumnjičenika prijeti zatvor od tri do 15 godina

ZBOG PLATSKE TRAGEDIJE Petorici osumnjičenika prijeti zatvor od tri do 15 godina

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. lipnja 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno djelo teško djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u vezi sa st. 1. i u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova iz članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona. (14. 6. 2019.) Dodajmo da prema navedenim stavcima Kaznenog zakona osumnjičenicima prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik u svojstvu direktora pogona, a drugookrivljenik i trećeokrivljenik u svojstvu direktora jednog trgovačkog društva, od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu ugovarali obnove (rekonstrukcije) i izvođenje radova na obnovi (rekonstrukciji) pogona trgovačkog društva u mjestu Plat i tome pristupili protivno odredbama Zakona o gradnji i obvezi ishođenja građevinske dozvole, i tako mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera zaštite od požara, prijave radova, kao i bez osiguranja ovlaštenog stručnog nadzora gradnje, zbog čega su tijekom 2017. godine radovi izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja, po četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku kao odgovornim osobama izvođača radova.

Uslijed svega navedenog se požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi, proširio i zahvatio područje strojarnice pogona. Trojica zaposlenika su, u nemogućnosti bijega, smrtno stradala uslijed trovanja ugljičnim monoksidom i utapljanjem u odvodnom kanalu, dok su sedmorica zaposlenika doživjela posljedice utjecaja ugljičnog monoksida i akutne reakcije na stres, a u pogonu je nastupila značajna šteta.

Protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika je predložen i, po sucu istrage nadležnog suda, određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke (čl. 123. st. 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku) dok se prvookrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik brane sa slobode – objavljeno je ovog petka na službenim stranicama DORH-a.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist