Aktualno

ZBOG OPASNOSTI OD KORONAVIRUSA Pregledana posada kineskog konvoja koji ide prema Pelješcu

ZBOG OPASNOSTI OD KORONAVIRUSA Pregledana posada kineskog konvoja koji ide prema Pelješcu

U ovom trenutku u Hrvatskoj je najveći broj kineskih državljana na gradilištu mosta Pelješac, a sukladno radovima, sukcesivno dolaze i novi radnici. Uz to, za mjesec dana na gradilište dolazi prvi brod s kolničkom konstrukcijom mosta. Prema dostupnim informacijama, brod je danas isplovio iz Kine prema Hrvatskoj, a uskoro će na isti put krenuti još dva broda. Prema informacijama Jutarnjeg lista, svi članovi posade detaljno su pregledani prije ukrcaja na brod. Putovanje do Pelješca traje mjesec dana. Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već su u kontaktu s predstavnicima kineske kompanije CRBC, čiji su radnici na Pelješcu.

– Sve je dogovoreno s kineskom tvrtkom koja gradi Pelješki most vezano uz zbrinjavanje eventualnih pacijenata oboljelih od koronavirusa. Protokoli su jasni i za one koji dolaze s drugih područja, ali imaju simptome bolesti. Za njih će se pobrinuti epidemiološka služba i organizirati prijevoz do zdravstvene ustanove – kaže epidemiolog dr. Bernard Kaić, iz HZJZ-a. U vezi s najavom dolaska brodova iz Kine dr. Kaić kaže da je inkubacija te bolesti, prema dostupnim podacima, dva tjedna. To znači ako je netko od posade bio zaražen neposredno prije ukrcaja, da je gotovo sigurno da će se razboljeti prije dolaska u Hrvatsku.

– No, bude li oboljelih na brodu, onda je dužnost kapetana da, prema međunarodnim propisima, obavijesti nadležne u luci u koju dolazi brod o tome da imaju oboljelih. U tom će ih slučaju dočekati granični sanitarni inspektor, pokreće se procedura smještaja u bolnicu, a epidemiolozi potom nadziru i sve kontakte oboljelog – objašnjava dr. Kaić.

Također, oni putnici koji stižu drugim prijevoznim sredstvima, a prošlo je manje od 14 dana od njihova napuštanja “kontaminiranih” područja, moraju se javiti epidemiološkoj službi. Pri ulasku u zemlju o tome će biti obaviješteni i za tu svrhu posebno tiskanim lecima, piše Jutarnji.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija