Natrag
23.4.2018 23:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zbog obružavanja roditeljima 5 tisuća kuna kazne!

28.5.2012 @ 18:23 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Obružavanje bi moglo skupo koštati roditelje čija djeca namjerno izostaju iz škole. Roditelji se, naime, u slučajevima da im djeca neopravdano izostaju s nastave suočavaju s kaznom i do 5 tisuća kuna.

Kako donosi Glas Slavonije, na Prekršajnom sudu u Osijeku ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za taj gospodarski prekršaj, a prema izjavi Željke Ravlić- Bubalović, zamjenice predsjednice Prekršajnog suda, riječ je uglavnom o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji.

Zakonu o osnovnom školstvu propisuje obvezno školovanje, ali postoje i slučajevi kada roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju, izjavila je Ravlić-Bubalović, dodavši da u trenutku kad se skup veliki broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju sudu.

– Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu – izjavila je za Glas Slavonije Željka Ravlić-Bubalović, napomenuvši kako se rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana