Aktualno

ZBOG LAPADSKE OBALE Vlada produžila Pašaliću rok za izgradnju Marine Gruž

ZBOG LAPADSKE OBALE Vlada produžila Pašaliću rok za izgradnju Marine Gruž

Vlada RH odlučila je tvrtci Franja Pašalića Laguna trade produžiti rok za izgradnju Marine Gruž za još godinu dana, nakon što se Pašalić požalio da zbog neizvršene rekonstrukcije Lapadske obale ne može dobiti uporabnu dozvolu za rad marine.

Naime, Vlada je u odluci o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – ‘Marina Gruž’ produžila rok za izgradnju s tri na četiri godine. Rok je istekao 1. srpnja 2018. godine, a molba za produženje podnesena 9. travnja ove godine.

-Rekonstrukcijom postojeće Lapadske obale, to jest, izgradnjom šetnice s infrastrukturnim priključcima i gradnjom priobalnog područja, Luka Marina Gruž trebala je imati spoj s kopnom, kao i pristup obalnoj infrastrukturi za Bazen 2 luke. Budući da nije došlo do takve rekonstrukcije te, posljedično, nije omogućen pristup Bazenu 2 luke niti je omogućena opskrba istoga infrastrukturom (vodovod, odvodnja, električna energija), luka ne može dobiti uporabnu dozvolu – stoji u obrazloženju odluke.

-Ishođenje se očekuje u roku kraćem od godine dana (za koliko je produženje zatraženo), međutim, opreza radi, zbog vremena potrebnog za ishođenje, predloženo je produženje od godinu dana. Također, ovlaštenik koncesije Prijedlogom odluke zadužen je dostaviti produženje roka valjanosti garancije radi dobrog izvršenja posla, s rokom važenja do 1. siječnja 2020. godine, to jest, 6 mjeseci od isteka roka za predaju uporabne dozvole – ističe se u obrazloženju.

U molbi je Pašalić istaknuo kako je luka izgrađena te je u fazi priprema za tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole, a uporabna dozvola bi bila izdana u roku utvrđenom Odlukom o koncesiji i Ugovorom o koncesiji da izmjenom prostorno planske dokumentacije Pašaliću nije onemogućen u pristupu infrastrukturi.

-Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture smatra zahtjev ovlaštenika koncesije opravdanim, budući da se radi o višoj sili, odnosno okolnostima na koje ovlaštenik koncesije pažnjom dobrog gospodarstvenika nije mogao utjecati. Dodatno, bitno je naglasiti kako ovlaštenik uredno plaća stalni dio koncesijske naknade u iznosu od 435 416 kuna godišnje, a u luku posebne namjene – luku nautičkog turizma uložit će iznos od 77 695 930 kuna, što projekt izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma ‘Marina Gruž’ čini strateškim investicijskom projektom – istaknuto je u obrazloženju.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist