Aktualno

Zbog gripe bolnica će obavljati samo hitne zahvate

Zbog gripe bolnica će obavljati samo hitne zahvate

S obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, Opća bolnica Dubrovnik Dubrovnik donijela je novu mjeru sigurnosti kojima se obustavlja izvođenje hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage od srijede 23. sječnja pa sve do kraja epidemije.

-Proglasili smo zabranu posjeta još prije Nove godine kada epidemija nije bila u jeku, najviše kako bi vodili računa o sigurnosti pacijenata i osoblja. Druga mjera koju smo uveli, s obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, a imamo između 50 i 60 hospitaliziranih, jest zabrana hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage. Privremeno se spajaju odjeli za urologiju i za plastičnu kirurgiju te odjeli za opću internu medicinu i za gastroenterologiju, a sve medicinske sestre se stavljaju na raspolaganje glavnim sestrama ovih odjela i pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo. To su sve privremene mjere koje poduzimamo u najvećem interesu pacijenata i osoblja. Svi hitni slučajevi će se i dalje obavljati, a hladni zahvati bit će odgođeni do kraja provođenja mjera. Ne želimo da netko zbog manje operacije žuči zaradi gripu, upalu pluća ili još kakve daljne komplikacije – potvrdio nam je ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić.

Bekić ističe kako dodatno situaciju otežava problem koji je zahvatio cijelokupno zdravstvo u Hrvatskoj, a to je manjak sestrinskog osoblja. Naime, pacijenti s komplikacijama zahtijevaju intenzivniju skrb.
-Zahvaljujući prenamjeni prostora i spajanju odjela i ljudstva, omogućili smo veći broj sestara kako bi pacijenti primali adekvatnu skrb. Komplikacije zahvaćaju osobe smanjene imonološke aktivnosti i djecu, te onda takvi pacijenti zahtjevaju veću skrb, odnosno više osoblja po odjelima – ističe Bekić.

Naglašava i kako mjesta za brigu ima, ali ne i za paniku.
– Potencijalnog razloga za brigu zaista ima. Sezona je gripe i imamo pacijente s upalom pluća i ozbiljnim dijagnozama za koje nikako ne možete predvidjeti kako će završiti unatoč svim poduzetim mjerama. Prepoznajemo situaciju i u stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva. Mjesta za paniku nema. Naše osoblje je uistinu već petu godinu dobro procjepljeno. Sve kolege koje poznajem su se cijepili i to je obveza svakog djelatnika koji radi s pacijentima – zaključuje Bekić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist