Aktualno

ZBOG AMPUTACIJE NOGE Bolnica ovršena za skoro milijun kuna

ZBOG AMPUTACIJE NOGE Bolnica ovršena za skoro milijun kuna

Nad Općom bolnicom Dubrovnik u kolovozu ove godine provedena je ovrha u iznosu od čak 970.529,58 kuna – potvrdili su nam to iz pravne službe ove zdravstvene ustanove.

Ovrha je nastupila temeljem presude Županijskog suda u Zagrebu, a važno je napomenuti kako se parnica vodila šest dugih godina. Ovom je pravomoćnom odlukom potvrđena presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu, i to za – nesavjesno liječenje.

Predmet spora bio je zahtjev tužitelja radi naknade neimovinske i imovinske štete zbog povrede prava osobnosti zbog pogreške u liječenju. Operacija koja je rezulturala ovrhom od gotovo milijun kuna dogodila se u travnju 2012. godine, prvostupanjska presuda stupila je na snagu tri godine kasnije. Bolnicu je tužila osoba koja nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kako smo uspjeli neslužbeno doznati liječnici su pacijentu kojemu je bio ugrožen život morali amputirati nogu. Iz neslužbenih liječničkih krugova doznali smo kako nikad nije bila u pitanju pogreška zbog nesavjesnog liječenja, već se isključivo radilo o odluci, amputaciji noge, koja je pacijentu spasila život.

Jedna od rijetkih takvih presuda

Stav povjerenstva za stručni nadzor Opće bolnice Dubrovnik bio je kako se ne radi o pogrešci u liječenju, no sud je poklonio vjeru nalazu vještaka. Predmet je inače još u tijeku. Naime, protiv pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu uložena je revizija te je sada sve na Vrhovnom sudu. Dokad će to trajati, ne znaju.

-Ovo je jedna od zaista rijetkih presuda zbog pogreške u liječenju protiv Opće bolnice Dubrovnik u posljednjih dvadesetak godina. Možemo na prste jedne ruke izbrojati ovakve slučajeve, odnosno liječničke pogreške i kao posljedica tužbe koje su bile znatno manjih iznosa. Ovdje govorimo o velikom iznosu, nastalom zbog brojnih žalbi, kamata i vremenskog razdoblja – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Ističe kako je ovrha utjecala na poslovanje, no ne i na plaće koje su bile osigurane.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista, koji je  prodaji od srijede, 17. listopada.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist