Natrag
17.2.2019 15:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zbirka riba bogatija za hamu i jedroglavku

14.5.2012 @ 9:56 Dulist Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Zbirka riba Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik bogatija je za dva eksponata vrsta jedroglavka Lophotus lacepede Giorna, 1809 i hama Argyrosomus regius (Asso, 1801).

 
Jedroglavka je vrlo rijetka riba u Jadranskom moru i do sada je zabilježena svega šest puta. Prvi primjerak ulovljen je u blizini Trpnja 1890., a zatim su slijedili ulovi kod Zadra 1901., Splita 1906., Trogira 1926., Paga 2006. i Župe dubrovačke 2011. Primjerci ulovljeni kod Splita i Zadra čuvaju se u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Jedroglavku ulovljenu u Župi dubrovačkoj Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik poklonio je Miljenko Ljubičić i jedini je primjerak ikad pohranjen u nekom hrvatskom prirodoslovnom muzeju.
 
Drugi vrijedan eksponat je regionalno izumrla vrsta u Jadranu riba hama. Najvjerojatniji uzrok njenog izumiranja je izlovljavanje pretežno nedoraslih primjeraka. Do naših obala hama može dolutati iz Južnog Jadrana, s područja rijeke Bojane, gdje je nekada bila česta, ali zbog antropoloških utjecaja posljednjih godina postala je jako rijetka. Svježi preparat ove vrste Muzeju su poklonili djelatnici Instituta za more i priobalje Dubrovnik.
 
Prepariranje eksponata ostvareno je zahvaljujući financijskoj pomoći Grada Dubrovnika.
Oba eksponata posjetitelji muzeja moći će vidjeti na izložbi „Ribe dubrovačkog kraja“, čije se otvorenje planira krajem godine.
 
 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana