Koronavirus u Hrvatskoj

IZRADA VIZIRA Pandemija dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan primjer toga je studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

Hrvatski studentski zbor prije 15-ak dana je na svojoj Facebook stranici pozvao studente da se uključe u volontersku proizvodnju zaštitnih vizira koje će donirati medicinskom osoblju. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata i stotinjak 3D printera, a par dana poslije je preko 400 printera u 50-ak naših gradova izrađivalo vizire. Radilo se toliko da je počelo nestajati materijala za printanje, ali inicijativu su jako brzo prepoznale domaće tvrtke, uključile se u akciju i pomogle volonterima da se cijela priča digne na viši nivo.

I Hrvatska gospodarska komora je dala svoj obol akciji povezujući studente s tvrtkama kroz Udruženje tekstilne i odjevne industrije HGK. Pozamanterija – MTČ i Odjeća su donirale elastične trake potrebne za dovršavanje vizira i tako se pridružile kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle, Saponije i AD Plastika koje su također dale svoj obol inicijativi.
„Veseli nas što smo i mi mogli biti kotačić u ovoj lijepoj priči koja je pokazala da imamo gospodarstvo koje se brzo prilagođava novonastaloj situaciji, ali i da ga krasi veliko srce i osjećaj društvene odgovornosti. Brza reakcija naših firmi je snažna poruka da ćemo preživjeti pandemiju i iz nje izaći jači, a studenti koji su sve pokrenuli garancija su svijetle budućnosti“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u bolnice od Splita do Zagreba, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku koji će proizvesti i donirati 50.000 komada diljem Hrvatske, kako bi naše medicinsko osoblje moglo i dalje sigurno raditi svoj posao.

Pročitajte još

U županiji šest novih slučajeva, u Hrvatskoj 223, preminulo pet osoba

Dulist

Zbog zaraženog učenika jedan peti razred OŠ Mokošica već tjedan dana u samoizolaciji

Dulist

U županiji sedam novih slučaja zaraze koronavirusom, u Hrvatskoj 232

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija