Natrag
25.5.2018 01:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Završio u zatvoru zbog kazne koju je platio!

10.6.2012 @ 13:40 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Dubrovčanin Maro Mjehović nevin je završio iza rešetaka dubrovačkog zatvora greškom Porezne uprave, koja dvije godine nije uspjela proknjižiti uplatu za prometni prekršaj.

Mjehović je, naime, 2009. godine u Karlovcu prekoračio brzinu za 25 km/h za što je dobio kaznu od 500 kuna. No, nije je odmah platio, već u ožujku 2010. godine, misleći da je time stvar riješena. Ali grdno se prevario. Naime, u ponedjeljak, 4. lipnja dobio je poziv na mobitel da se sutra javi u Vila Palmu. Ne znajući o čemu je riječ, jer mu policajac koji ga je zvao ništa nije rekao, otišao je u utorak na policiju kako bi vidio što se događa.

– Tamo mi je policajac Barač rekao kako je došla pravomoćna sudska presuda za kaznu iz Karlovca u visini od 500 kuna, koju nisam platio. Nisam na prvu znao o kakvoj je kazni riječ pa sam rekao da ću zazvati u ured i provjeriti. Iz ureda mi je rečeno kako postoji samo ta neka kazna iz 2009. koja je davno plaćena, a tajnica mi je na mobitel poslala poziv na broj s uplatnice kako bih mogao provjeriti je li to ta kazna. No, policajac mi je samo rekao ili da kaznu odmah platim, ili da to netko učini za mene – priča nam Maro, koji nije mogao vjerovati kako će nevin završiti u zatvoru.

Iako je policajca zamolio da usporedi broj, koji je dobio iz ureda, s brojem na presudi, on, priča Mjehović, to nije htio napraviti, već mu je sugerirao da kaznu plati, a da će mu država to jednog dana vratiti.

– Kad mi je rekao da će me, ako ne platim, odvesti u zatvor mislio sam da se šali, a ja nisam htio platiti kaznu koju sam već platio – priča dalje Mjehović, dodavši kako mu je policajac, nakon što ga je neko vrijeme čekao u kancelariji, odjednom došao i rekao: „Idemo u zatvor“.

Došavši u zatvor stavili su ga u ćeliju s četiri zatvorenika, koja je i previđena samo za četvoricu, dali mu lincune i deku, te mu, priča nam dalje Mjehović, odbili ne samo da u kantini kupi osnovne stvari poput četkice i kalodonta za zube, nego mu je odbijena i mogućnost da nekoga zazove na telefon. Noć je prespavao na podu, budući da su u ćeliji bila samo 4 kreveta.

Njegova obitelj tako uopće nije znala što se događa. Tek su slučajno doznali kako je u zatvoru, ali uz objašnjenje kako je tamo 'jer nije htio platiti kaznu'.

Supruga Daniela provela je besanu noć pitajući se što se događa. Odmah u 8 ujutro nacrtala se na sudu gdje je nakon njenog inzistiranja službenica Suda utvrdila kako broj s uplatnice, koja je plaćena u ožujku 2010. godine, odgovara broju s pravomoćne presude temeljem koje je nevin čovjek završio iza rešetaka.

Da stvar bude gora, pričaju nam Maro i supruga mu, nitko od njih cijelo to vrijeme nije u rukama držao papir s pravomoćnom presudom, a šokira i činjenica da im u dvije godine, ako je država već smatrala kako kazna nije plaćena, nije došla nikakva opomena, niti je Porezna uprava, zadužena za utjerivanje naplate na zahtjev policije, napravila ovrhu i naplatila tih 500 kuna.

Naknadno su Mjehovići utvrdili kako je uz kaznu od 500 kuna, plaćen i iznos od 500 kuna sudskih troškova. Tako je Maro platio državi tisuću kuna, te svejedno završio u zatvoru.

– Nadam se da će za ovo netko odgovarati i da se ovako nešto nikome u demokratskoj Hrvatskoj više neće dogoditi – zaključio je Maro.

Prema pisanju 24 sata na prekršajnom sudu u Dubrovniku potvrdili su da je Maro Mjehović nevin odveden u zatvor, ali ne njihovom greškom već greškom poreznika.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana