Zanimljivosti

Završeno snimanje filma “Cure” Andree Štake

Završeno snimanje filma "Cure" Andree Štake

Završeno je snimanje dugometražnog filma „Cure“ redateljice i scenaristice Andree Štake.

Film se u Dubrovniku snimao od 10. travnja do 25. svibnja, pa je povodom završetka snimanja u hotelu Splendid održana konferencija za novinare.

– Znate da sam ja porijeklom iz Grada, zapravo je moj otac iz Dubrovnika. Ideja nastanka ovog filma je osobna, želeći spojiti dvije kulture, jer mi je majka rodom iz Sarajeva. Moja none je iz Grada, tu sam provodila ljeta, a Dubrovnik je poseban, specifičan Grad, zimi usamljen, stoga me zanimalo spajanje kultura i identiteta. To je baza ovoga filma- rekla je uvodno Andrea Štaka.

Producent, glumac i instruktor Leon Lučev istaknuo je kako je ovaj film projekt koji je nastao u koprodukciji Švicarske (Oko Film Productions), Hrvatske (Živa Produkcija) i Bosne i Hercegovine (Deblokada Film), a dobio je i potporu Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcija, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva. 

– Imali smo predivne glumačke momente, a sam Dubrovnik je iznimna scena. Obradili smo moment koji se dogodio prije 20-ak godina. Ja sam osobno radio s curicom, Dubrovkinjom, koja je tumačila glavnu ulogu. Moja je zadaća bila pomoći joj da se opusti i pripremi za ulogu. To mi je bilo novo iskustvo, i nadam se da je curica dobro odradila svoju ulogu- rekao je Lučev.

Film je inspiriran prema događajima iz Dubrovnika prije 20-ak godina, naglasila je Andrea Štaka, dodavši:
– Radila sam jednu svoju priču, o dvjema curicama. Jedna je iz Švicarske, jedna iz Dubrovnika. Priča je to o ženskoj obitelji, kao što je moja i o Gradu. To je jedna moja osobna priča i iskustvo koje sam spojila i na kojima sam gradila ovaj film. To je film odrastanja, obitelji sa elementima misterije- naglasila je Štaka istaknuvši kako je dramaturški proces stvaranja filma jako dugo trajao.

– Dvije godine smo išli po dubrovačkim školama, tražili na kojim mjestima ćemo snimati scene. Riječ je o dubrovačkoj bolnici, Lapadu, Petki, dijelovima Grada- naglasila je.

Glavnu ulogu u filmu tumači mlada Dubrovkinja Lucia Radulović, te Silvija Marinković. Tu su još i Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Leon Lučev, Perica Martinović, Edi Jertec, Franjo Dijak i ostali.

Treba naglasiti kako je u snimanju filma sudjelovalo preko 200 Dubrovčana, koji su ili tumačili sporedne uloge, ili pak bili statisti.

Na pitanje kada se može očekivati premijera filma „Cure“ i gdje, Andrea Štaka je dogovorila:
– Sada slijedi montaža koja inače traje 6 do 7 mjeseci. Dakle premijera bi mogla biti za nešto manje od godinu dana. Možda i na Berlinu- odgovorila je.

Na konferenciji za novinare govorili su i direktorica filma, iz produkcija Deblokada Film Amira Lekić, producent Thomas Imbach, i u ime dubrovačkog gradonačelnika Ana Hilje Čagalj. 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist