Zanimljivosti

Završene zornice Dubrovačke biskupije

Završene zornice Dubrovačke biskupije

Završene su mise zornice u Dubrovačkoj biskupiji. U Župi sv. Ane na Brgatu misu zornicu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Mons. Uzinić je u propovijedi, osvrćući se na misna čitanja, kazao da Bog, nakon što je čovjek neposluhom izgubio zajedništvo s njim, traži načine da vrati čovjeka u zajedništvo sa sobom, a ti pokušaji zovu se povijest spasenja.

 – Jedan od važnih trenutaka te povijesti spasenja događa se oko 1000 godina prije Krista, a to je u vrijeme kralja Davida. David nije bio dostojan da bi Bogu napravio boravište među nama, nego će to biti njegov potomak. Iako bi se po proroku dalo zaključiti da je riječ o njegovom sinu, pravo boravište jest u jednoj djevojci 1000 godina kasnije, u djevici Mariji. Bog je već u začeću djevice Marije počeo pripravljati svoj stan za dolazak među nas. Bog stvara hram, mjesto u kojem bi postao ono što je u Božiću postao: 'S nama Bog'. Mariju ne možemo slijediti po bezgrešnom začeću, ali možemo postati dionici one milosti koja se dogodila u njoj, a u koju smo uključeni svojim kršenjem. To od nas kršćana traži da napravimo sve kako bismo mi kao zajednica, ali i kao pojedinci, postali mjesto Božjeg boravka među nama, mjesto u kojem će se Bog utjeloviti u ovaj svijet i postati prisutan u ovom svijetu! – istaknuo je biskup.

Nakon mise uslijedio je domjenak uz čaj i prikle.

Zornice u Dubrovačkoj biskupiji bile su svakog dana došašća, osim nedjeljama, u sljedećim župama i samostanima: Župi sv. Mihajla – Lapad, Župi Velike Gospe – Rožat, Župi sv. Spasa – Mokošica, Župi sv. Obitelji – Nova Mokošica, Župi Gospe od Šunja – Lopud, Župi sv. Marije Magdalene – Mandaljena, Župi sv. Ane – Brgat, Župi Presvetog Trojstva – Gruda, Župi sv. Ilara – Mlini, Župi sv. Vlaha – Slano, Samostanu Službenica Milosrđa (Ančela) – Pile, Samostanu sv. Josipa – Babin Kuk, Crkvi sv. Ignacija (isusovci) – Grad i Svetištu Gospe od Milosrđa – Gospino polje. U devetnici Božića zornice su bile u Župi sv. Vida – Trsteno, u Župi Velike Gospe – katedrala, Župi sv. Petra – Boninovo i u Crkvi sv. Dominika (dominikanci). Povremeno su mise zornice bile i u Župi sv. Križa – Gruž i Župi Pomoćnice kršćana – Orebić.
 

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist