DuList IN

Završen Tjedan medijske pismenosti u Dubrovačkim knjižnicama

Predavanjem o dezinformacijama i lažnim vijestima, održanom 11. travnja u Ekonomskoj i trgovačkoj školi, završen je ciklus predavanja/radionica koje su se u organizaciji Dubrovačkih knjižnica održavale kroz Tjedan medijske pismenosti i na kojima je sudjelovalo oko 230 učenika.

Na predavanju za srednjoškolce govorilo se o važnosti medijske pismenosti s naglaskom na stjecanje vještina analize i vrednovanja sadržaja koje prenose mediji, te na osvješćivanje odgovornosti primatelja informacija, koji zahvaljujući mogućnostima koje pruža Internet postaje sukreator medijskog sadržaja i tako utječe i na kreiranje stvarnosti. Na portalima se postavljaju sadržaji koji nisu istiniti i koji nemaju vrijednost, te koji zbog svoje niske razine kvalitete narušavaju ugled novinarske struke. Uz savjete i ponuđene alate za analiziranje i vrednovanje sadržaja, učenici su na primjeru jednog članka preuzetog s Interneta, pokušali, neki i uspjeli, procijeniti je li taj sadržaj vrijedan objavljivanja.

U Narodnoj knjižnici – ogranak Lapad održane su radionice za učenike četvrtih i šestih razreda Osnovne škole Ivana Gundulića. Na ovim radionicama, učenicima je kroz primjere pokazano kako funkcioniraju društvene mreže, kako trebaju biti oprezni i ne izlagati svoje osobne podatke javnosti, biti odgovorni prema sebi i drugima na mreži, te kako prepoznati nepoželjne i nasilne sadržaje. Kroz radionice se pokazalo da su djeca u velikom broju izložena sadržajima s kojima se oni zbog svog neiskustva ne mogu nositi. Savjetovano im je da u svoje aktivnosti uključe roditelje i starije.

Kroz sva predavanja je naglašena potreba analiziranja i vrednovanja medijskih sadržaja s posebnim skretanjem pažnje na odgovornost svakog pojedinca koji medijske sadržaje prima, pogotovo u slučaju ako na osnovu njih donosi odluke i reagira u stvarnosti.

Podsjetimo, Tjedan medijske pismenosti u Dubrovačkim knjižnicama održao se u sklopu programa Drugih dana medijske pismenosti koje organizira Agencija za elektroničke medije u suradnji s UNICEF-om.

Pročitajte još

NAŠA TERE IMA NOVU PJESMU ‘Naježim se svaki put dok je pjevam’

Dulist

Županijska vina nagrađena s osam srebra i četiri bronce na Decanteru 2020.

Dulist

Od sočnih odrezaka do tradicionalnih slastica, pred nama je tjedan za svačije nepce

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija