Kultura

ZAVOD ZA POVIJESNE ZNANOSTI Predstavljena vrijedna djela dubrovačkih autora

ZAVOD ZA POVIJESNE ZNANOSTI Predstavljena vrijedna djela dubrovačkih autora

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku u petak navečer organizirao je posebnu večer, stoga ni ne čudi kako su se u Ljetnikovcu Sorkočević okupili mnogobrojni znatiželjnici koji su htjeli njoj prisustvovati.

Naime, večeras je predstavljeno nekoliko knjiga, izdanja dubrovačkih autora koji djeluju pri Zavodu. Tako su predstavljeni Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU (Dubrovnik Annals), Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I, sv.2 i 3. autorice Irene Ipšić, Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno autora Marinka Marića, Mit o Dubrovniku: diskursi o identitetu renesansnoga grada autora Lovra Kunčevića, Dubrovnik ponovljen Jakete Palmotića Dionorića, kojeg je priredila Slavica Stojan, te Vlasteoske kuće u gradu Dubrovniku 1817. godine autorice Ivane Lazarević.

Ova vrijedna djela predstavili su večeras okupljenima Rina Kralj-Brassard, Jasenka Maslek, Jelena Obradović Mojaš, Relja Seferović, Slavica Stojan i Nenad Vekarić, koji je istaknuo kako se večeras predstavlja goišnji rad HAZU-a, no i nešto više od toga.

-Večeras predstavljamo mladu generaciju dubrovačkih povjesničara stasalu na doktorskom studiju ‘Povijest stanovništva’. Irena Ipšić, Marinko Marić i Ivana Lazarević ljudi su koji su večerašnji rad ostvarili upravo na ovom studiju i Zavodu – kazao je među ostalim Vekarić, ističući kako su knjige stvarni dokaz, nešto što se može vidjeti, opipati, pročitati i tako se sam uvjeriti koliko je vremena, energije, truda i rada trebalo biti uloženo da se ovo ostvari. Dodao je i to kako su Kralj-Brassard, Jasenka Maslek, Jelena Obradović Mojaš večeras u ulozi predstavljača, čije su dizertacije već objavljene ili u postupku objavljivanja.

– Lovro Kunčević, čija je knjiga također već predstavljena, kao i Relja Seferović, u ovom su društvu već veterani, a Slavica Stojan i ja ‘oronuli’ – našalio se Vekarić u govoru.

U popratnom programu sudjelovali su Vanda Đanić (violončelo), Alberto Frka (klavir) i Brigita Dražinić Masle.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist