Kultura

Zavirite u ranosrednjovjekovnu kriptu ispod koncertne dvorane Umjetničke škole

Zavirite u ranosrednjovjekovnu kriptu ispod koncertne dvorane Umjetničke škole

Tridesetak članova Facebook grupe ‘Dubrovnik nekad’ subotu ujutro provelo je u obilasku Umjetničke škole Luke Sorkočevića u pratnji povjesničara umjetnosti Ivana Viđena. Posebno zanimljiv bio je obilazak kripte iz ranog srednjeg vijeka, koja se nalazi ispod današnje koncertne dvorane, a dio je srednjovjekovne Crkve sv. Petra Velikog za koju neki istraživači smatraju kako je bila prva dubrovačka katedrala. Oko datacije kripte postoje različite interpretacije, stoga Viđen ističe kako je riječ o ranom srednjem vijeku.

-Obišli smo kompleks današnje Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a primarno je interes bio vidjeti kriptu ispod današnje koncertne dvorane, odnosno nekadašnje barokne crkve sv. Katarine Sijenske koja je prije toga bila srednjovjekovna crkva sv. Petra Velikog. Riječ je o kripti iz ranog srednjeg vijeka jedne od najstarijih crkava u gradu – ističe Ivan Viđen dodavši kako neki istraživači smatraju kako je riječ o prvoj dubrovačkoj katedrali.

Kripta je pronađena 60-ih godina prilikom arheoloških istraživanja, a temeljito je istražena u razdoblju od 1981. do 1984. prilikom obnove kompleksa Umjetničke škole nakon potresa 1979.
-Tu je prvo bila ranosrednjovjekovna Crkva sv. Petra, a postoje različite interpretacije datacije kripte. U svakom slučaju je riječ o ranom srednjem vijeku i ta ranosrednjovjekovna Crkva sv. Petra Velikog bila je jedna od najvažnijih sakralnih objekata u srednjovjekovnom Dubrovniku. I po njoj se nazivala cijela jedna četvrt grada, seksterij sv. Petra – govori Viđen.

Na tom mjestu, uz Crkvu sv. Petra Velikog, koja je očito bila jako bogato skulptorski dekorirana, dodao je, krajem 15. i početkom 16. stoljeća izgrađen je ženski franjevački samostan svetih Apostola koji je izgorio u velikom potresu 1667. Krajem 17. stoljeća nadograđen je ženski dominikanski samostan Svete Katarine Sijenske te su ostatci Crkve sv. Petra s kriptom postali barokna Crkva sv. Katarine Sijenske, da bi to danas bila koncertna dvorana Muzičke škole.
-Ovom prigodom obišli smo i vrt Umjetničke škole gdje smo govorili i o razdoblju nakon nestanka Dubrovačke Republike, i o razdoblju kad je ova zgrada bila gimnazija. Naime, od 1806. do 1927. godine ovdje je djelovala dubrovačka gimnazija u kojoj su predavali mnogi slavni profesori kao što su Luko Zore, Pero Budmani, Milan Rešetar. Evocirali smo tu slojevitost grada koja se vidi na svakom koraku. Evo ovdje u kompleksu UŠLS od ranog srednjeg vijeka pa sve do 20. stoljeća – zaključio je Viđen.

Inače, vrijedna i povijesti grada posvećena grupa ‘Dubrovnik nekad’ osnovana je u siječnju 2012. godine. Tijekom ovih godina grupa je imala preko 35 stručnih druženja, baš poput ovog danas, kao i posjeta tematskim izložbama, a tu su i brojni izleti kroz Primorje, Župu i Konavle te naravno unutar zidina. Za 15-ak dana odlaze u Orašac, najavio je administrator grupe Ivo Batričević.
-Idemo na branu Orašac, malo ljudi zna da tamo uopće postoji brana i akumulacijsko jezero. Impozantno je za vidjeti branu široku nekih 80 metara – najavio je novo druženje Batričević.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist