Županija

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja otvara vrata u prosincu

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja otvara vrata u prosincu

Zanimljivosti o prapovijesti na području Dubrovačkog primorja, ranokršćanskim sarkofazima, Kneževom dvoru u Slanome, pomorskoj tradiciji, primorskim nošnjama i ostaloj povijesnoj i etnografskoj baštini naći će se u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome.

-Želimo okupiti bogatu baštinu našega kraja, probuditi svijest o njezinoj važnosti, prenijet znanje sa starijih generacija na mlađe i predstaviti ju našim gostima u jedinstvenom prostoru nekadašnjeg Župnog dvora crkve Sv. Vlaha u Slanome – istaknuo je Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje.

Jedan od zanimljivijih eksponata je 3D prikaz oltara Poklonstva kraljeva. Riječ je o monumentalnom oltaru iz druge polovice 16. stoljeća koji predstavlja reprezentativni primjer drvorezbarske umjetnosti. Takva narudžba svjedoči o onodobnoj samosvijesti jedne male komune na jadranskoj obali i predstavlja memoriju slavne pomorske i brodarske povijesti mjesta. Slano je predstavljalo značajnu luku Dubrovačke republike, a 16. stoljeće je doba procvata brodarstva. Poznate slanske obitelji dale su brojne pomorce i čak šest admirala. Oltar svjedoči o njihovoj pomorskoj snazi i gospodarskoj moći. On predstavlja i zaziv za blagoslov i sigurnost velikog broja slanskih pomoraca na moru, a prikazi galijuna su pokazatelji jasno artikulirane želje naručitelja, metafora snažne veze s morem i svijesti o vlastitom identitetu, te spadaju među najranije i rijetke onodobne prikaze tog tipa broda u dubrovačkoj slikarskoj baštini.

Prostor vrijednog zaštićenog dobra Župnog dvora na pedesetogodišnje korištenje Dubrovačka biskupija dala je Općini Dubrovačko primorje. Investicija rekonstrukcije i opremanja Zavičajne kuće vrijedna više od osam milijuna kuna realizirat će se u sklopu provedbe EU projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA uz Općinu Dubrovačko primorje s 10 partnera.

-Dvokatna ruševna zgrada ukupne površine 330 m2, građena u kamenu počela se obnavljati krajem prošle godine, trenutno se priprema postav Zavičajne kuće, a svečano otvaranje očekuje se u prosincu – dodao je Knežić.

U prizemlju će se smjestiti eksponati bogate etnografske i povijesne baštine Dubrovačkog primorja, a uredit će se i dvorana za predavanja, kulturne i znanstvene skupove kao i ostale manifestacije značajne za mjesto. Prvi kat imat će uređene smještajne jedinice za smještaj gostiju predavača, umjetnika, istraživača, kustosa i slično. Na drugom katu će se naći svrhu multifunkcijske dvorane koja će biti opremljena multimedijskom opremom te će se moći koristiti u kulturne i edukativne svrhe, radionice i slično. Bit će ujedno i galerijski (izložbeni) prostor jer će se opremanjem omogućiti 3D projekcije izložbenih eksponata što će biti jedan inovativan i za ovo područje sasvim novi način prezentiranja baštine.

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja prvi je tako veliki projekt buđenja svijesti o kulturnoj baštini i stvaranja identiteta kraja.

Uz Zavičajnu kuću, u sklopu projekta uređene su i označene tematske staze Babino polje i Austrijski put na Mljetu, uređuje se Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica. Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist