Aktualno

Zatvorena žičara Excelsu je ‘koštala’ 8,5 milijuna kuna

Zatvorena žičara Excelsu je ‘koštala’ 8,5 milijuna kuna

Excelsa nekretnine izgubile su 8,5 milijuna kuna prihoda u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2019. u što su uključena dva mjeseca (od 25. travnja do 28. lipnja), u kojima je Carinska uprava zabranila rad žičare. Vidljivo je to iz nekonsolidiranog međuizvješća Excelsa nekretnina za ovo razdoblje, dostupnog na internetskim stranicama ove tvrtke, s kojim smo se morali ‘posavjetovati’ s obzirom da nam iz Excelsa nekretnina nisu otkrili konkretnije brojke. Predsjednik Uprave društva Anto Rusković odgovorio nam je tek kako je ‘iznos izmakle dobiti nastale zbog zabrane rada žičare u razdoblju od 25. travnja do 28. lipnja 2019. značajan’. Ipak, dodao je, istovremeno je on sigurno manji nego li je dobit ostvarena poslovanjem žičare u istom razdoblju prošle godine, a to stoga što bi žičara, zbog vremenskih uvjeta koji onemogućavaju njeno prometovanje, ove godine ostvarila osjetno manji broj radnih sati nego u istom razdoblju prethodne godine’.
-Tako, na primjer, u svibnju 2019. godine žičara ne bi bila mogla raditi ukupno 10 dana čak i da njen rad nije bio zabranjen. U istom mjesecu prošle godine zbog vremenskih uvjeta nije radila nepuna 4 dana – odgovorio je za DuList direktor Uprave društva Excelsa nekretnine Anto Rusković na naš upit o nastalom financijskom gubitku. Istina, vrijeme je u svibnju bilo promjenjivo i nepovoljno što bi žičaru svakako ometalo u redovitom radu, ali ipak, čini se malo vjerojatnim da bi tih deset dana prouzrokovalo financijski gubitak jednak neprometovanju žičare od dva mjeseca. Ipak, gubitak je itekako zabilježen, a osim zabrane rada žičare, računicu su Excelsi ‘pomrsile’ i do tada neispunjene obveze prema Gradu Dubrovniku zbog neplaćanja koncesije. Međutim, ni Grad nije prošao ‘lišo’. Naime, sukladno potpisanom Ugovoru o koncesiji varijabilni dio naknade za koncesiju određen je u visini od 15 posto ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom, tj. bruto prihoda ostvarenih od prodaje karata za vožnju žičarom umanjenih za PDV. U skladu s time, ne računajući fiksnu naknadu, Grad Dubrovnik zbog zabrane rada žičare izgubio je 1,2 milijuna kuna.

Smanjili se prihodi, porasli rashodi
Naime, kako se navodi u izvješću, u drugom tromjesečju 2019. godine Excelsa nekretnine ostvarile su poslovne prihode u iznosu od 6,55 milijuna kuna naspram 23,08 milijuna kuna u istom razdoblju 2018. godine što znači da su im prihodi smanjeni za 16, 53 milijuna kuna, tj. za 71,63 posto.
-Do ovakvog smanjenja poslovnih prihoda došlo je zbog zatvorenosti žičare u razdoblju od 25. travnja do 28. lipnja 2019. godine. Tijekom drugog kvartala 2019. godine žičara je zbog zatvorenosti, prevezla svega 16,6 posto od broja putnika prevezenih tijekom istog razdoblja prošle godine. U drugom tromjesečju 2019. godine realizirani su poslovni rashodi u iznosu od 12, 69 milijuna kuna naspram 4,32 milijuna kuna u usporednom razdoblju prošle godine što predstavlja povećanje poslovnih rashoda za 2,93 puta. Osnovni uzrok povećanja poslovnih prihoda za 8,37 milijuna kuna je povećanje od 8,9 milijuna kuna na stavci ‘ostali troškovi’ što u cijelosti proizlazi iz rješavanja pitanja koncesije za žičaru s Republikom Hrvatskom i Gradom Dubrovnikom – navodi se dalje u izvješću ovog Društva.
-U drugom kvartalu tu su knjiženi po osnovi nagodbe s RH zbog rada žičare bez koncesije u razdoblju od 10. srpnja 2010. do 28. veljače 2014. u iznosu od 8,08 milijuna kuna, troškovi po osnovi nagodbe s Gradom Dubrovnikom zbog rada žičare bez koncesije u razdoblju od 1. travnja 2019. do 24. travnja 2019. u iznosu od 0,49 milijuna kuna te troškovi koncesijske naknade u iznosu od 84 tisuće kuna temeljem prihoda žičare ostvarenih na dane 29. i 30. lipnja 2019. sukladno Ugovoru o koncesiji skopljenim 28. lipnja 2019. – navedeno je u izvješću. Obveze Excelsa nekretnina prema gradu i državi utjecale su i na ukupan neto rezultat financijskih prihoda i rashoda te su u drugome tromjesečju, tj. od 1. travnja do 30. lipnja, ostvarili gubitak od 2,37 milijuna kuna, dok je on u istome razdoblju protekle godine iznosio 0,52 milijuna kuna. Osnovni razlog ovako povećanom gubitku, apostrofirano je u financijskom izvješću, trošak je od 2,04 milijuna kuna u rashodi od kamata koje se odnose na obveze rada žičare u prošlosti temeljem nagodbe s Gradom i rješenja Carinske uprave.

Dvostruko veća dobit
Ukupni prihodi drugog tromjesečja iznosili su 6,63 milijuna kuna naspram 23,01 milijun kuna u usporednom razdoblju u 2018. godini što predstavlja smanjenje od 16,38 milijuna kuna ili 71,18 posto. Ukupni rashodi drugog tromjesečja povećali su se pak za više od tri puta te iznose 15,4 milijuna kuna, dok su u istome razdoblju protekle godine bili 4, 87 kuna. Sve ovo, zaključuje se u izvješću, kada se ‘podvuče crta’ Excelsu nekretnine ‘koštalo’ je gubitka od 8,5 milijuna kuna. Dodajmo kako su 2018. u ovom istom razdoblju 2018. zabilježili dobit od 18,23 milijuna kuna prije oporezivanja. Globalni gubitak za cijelih prvih šest mjeseci 2019. iznosi 8,58 milijuna kuna, dok je dobit prije oporezivanja protekle godine bila dvostruko veća te je iznosila 16,61 milijun kuna. Žičara, podsjetimo nije radila puna dva mjeseca, otkako ju je zatvorila Carinska uprava, sve dok nije postignut dogovor i potpisan Ugovor o koncesiji između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina. Već tada iz Uprave ove tvrtke isticali su kako će zatvaranjem žičare izgubiti svi, Grad, država, turisti, ali i domaći, a ne samo Excelsa.

‘Svi na gubitku’
-Državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijeg pristupa Srđu. Muzeju Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu Grada očekivano će pasti broj posjetitelja, a gosti Grada ostaju uskraćeni za uživanje u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija. Šteta koja će zatvaranjem žičare nastati potpuno je nepotrebna i nesvrhovita jer je između Državnog odvjetništva RH, Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe sklapanjem koje bi se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji. Zatvaranje žičare neće taj postupak ubrzati – istaknuo je na dan zatvaranja žičare Rusković. Iako je cijela ‘saga’ oko žičare završila plaćanjem duga te potpisivanjem Ugovora, gubitak koji je ostvarila Excelsa svakako je i gubitak Grada Dubrovnika i to ne samo u već spomenutom financijskom smislu.
Naime, za vrijeme dok je žičara bila zatvorena, ‘rijeke’ turista koje žičarom idu na Srđ (a za dobiti kartu za uživanje u ‘najljepšem pogledu na Grad’ čeka se nekada u redu i preko 45 minuta), ostale su zbunjene kada ih je dočekala obavijest kako žičara ne vozi, a iznenadili su ih i razlozi. Sve je to skupa stvorilo negodovanje te možda i nije poslalo poruku koju je Grad naumio poslati. Gubitak u financijama, ali i broju posjetitelja sigurno su osjetili i druge ustanove te objekti koji posluju na platou Srđa, tako da su osim Excelse, kažnjeni i Dubrovčani koji u njima rade. Profitirali su od toga svakako taksisti te svi oni koji nude izletnički prijevoz do Srđa, ali, ponovno, i to nije poslalo najljepšu sliku s obzirom da su uz ionako zakrčenu prometnicu na Bosanci nastale dodatne gužve i tenzije. Žičara je ponovno u rad puštena u jutro 28. lipnja pa smo stoga pokušali doznati koliko je Excelsa prometa od tada ostvarila te koliko je uprihodovala. Međutim, odgovorio nam je Anto Rusković, na te ćemo podatke morati pričekati s obzirom da je riječ o trećem kvartalu poslovanja o kojem će financijsko izvješće biti objavljeno do kraja listopada 2019. godine.
-Ne mogu još uvijek odgovoriti na to pitanje. Naime, odredbama Zakona o tržištu kapitala propisano je na koji način i u kojem kontekstu društva čijim se dionicama trguje na Uređenom tržištu Zagrebačke burze (što je slučaj s dionicama Excelsa Nekretnina) mogu objavljivati cjenovno osjetljive informacije. Radi pravilnog obavještavanja javnosti bilo bi nužno objaviti i informaciju o troškovima poslovanja te pripadajuća pojašnjenja inače bi informacija samo o prihodima potencijalno mogla biti zavaravajuća – zaključio je Rusković. Inače, u trećem kvartalu 2018., u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna, Excelsa nekretnine uprihodovale su 33,49 milijuna kuna, što je bilo povećanje prihoda od 7,67 milijuna kuna, dok su zabilježeni rashodi iznosili 4,56 milijuna kuna, a sve je to vidljivo prema nekonsolidiranom međuizvješću Uprave ovog Društva.

 

Iz tiskanog izdanja od 7. kolovoza 2019.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist