Aktualno

Zašto su od nameta izuzeti VIAM i taksisti?

Zašto su od nameta izuzeti VIAM i taksisti?

Zašto VIAM-ovi kamioni, taksisti pa i autobusi Libertasa ne bi plaćali naknadu za prekomjernu upotrebu prometnica kakva se nameće turističkim autobusima.

Jer činjenica je kako su se poglavito ove sezone teškim kamionima, zbog brojnih građevinskih radova, opterećivale gradske prometnice. Posebno se to odnosi na VIAM, građevinsku tvrtku koja, poručili su turistički djelatnici na popodne održanom sastanku, nije samo tvrtka gradonačelnikovog brata Mladena, već, kako i sam naziv VIAM kaže to je kratica za – Vlahušić Ivo, Andro, Mladen.

Sve to moglo se, naime, čuti na popodnevnom sastanku predstavnika putničkih agencija, autobusera, malih prijevoznika i vodiča, kojima su još uvijek neformalnu podršku dali i dubrovački hotelijeri. Sve je zapravo potaknuto jučerašnjom sjednicom Strukovne grupe putničkih agencija, koja im je i dala podršku u zaštiti njihovih prava.

Dubrovačke turističke djelatnike najviše pogađa gradonačelnikov zaključak kojim se za ulazak u obuhvat povijesne jezgre naplaćuje namet za prekomjernu upotrebu prometnica koji za velike autobuse iznosi 750 kuna.

– Zar veću gužvu stvara jedan turistički autobus od 25 taksista koji iz Gruža prema Pilama prevoze po 2 putnika po vozilu. Zašto i taksisti ne bi plaćali istu naknadu – moglo se među ostalim čuti na popodnevnom sastanku navedenih turističkih djelatnika, uz već spomenuto pitanje zašto naknadu ne bi plaćali i kamioni građevinskih tvrtki, poput VIAM-a, ali i Libertasovi autobusi, koji također koriste iste te prometnice.

Ako netko treba podnijeti teret, čulo se, to treba učiniti cijeli grad, a ne jedna branša koja ujedno predstavlja i gospodarsku okosnicu Dubrovnika. Jako puno Dubrovčana živi upravo od turizma, posredno ili neposredno.

Stoga je najavljeno kako će spomenuti turistički djelatnici svim zakonitim sredstvima stati u obranu svojih prava radi zaustavljanja terora koji se nad njima provodi posljednjih godina. Od gradonačelnika Vlahušića, od kojega traže hitan sastanak, tražit će ukidanje svih njegovih zaključaka i odluka koje je donio za sezonu 2013.

Potaknut će se i pitanje zakonitosti nameta koje plaćaju još iz vremena bivše gradske vlasti, poglavito onog o zaustavljanju turističkih autobusa na Pilama, te će se, čulo se danas popodne, tražiti i povrat do sad uplaćenih sredstava u gradski proračun na ime tog istog nameta.

Oformljen je i tim koji će ići u razgovore s Gradom Dubrovnikom, a u njemu će biti po dva predstavnika putničkih agencija, autobusera, malih prijevoznika i vodiča.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist