Natrag
20.2.2019 13:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zašto se Domobransko groblje ne bi ovako uredilo?

14.3.2013 @ 10:09 Baldo Marunčić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Potaknuto komemoracijom za žrtve komunističkih zločina na Jakljanu 1. ožujka 2013. godine, Pogrebno poduzeće Boninovo d.o.o. na službenim je internetskim stranicama objavilo Valorizaciju stanja zelenila na Domobranskom groblju u Gospinom polju.

Valorizaciju je još u lipnju 2007. godine za Društvo prijatelja dubrovačke starine izradila tvrtka Acanthus, specijalizirana za projektiranje i nadzor uređenja krajobraza.

Podsjetimo, vojno groblje u Gospinom polju utemeljeno je 1832. godine. Rijetko naseljeno područje Lapada s više vojnih objekata bilo je pogodno mjesto za ukpo umrlih vojnika iz brojne gradske posade. Godine 1868. nakon odluke kako Dubrovnik prestaje biti tvrđavni grad i kada krajem 19. stoljeća dobiva suvremeni vojni kompleks, ovo grbolje služi za ukope vojnika, časnika i stranih diplomata.

Tijekom Drugog svjetskog rata groblje biva prošireno i uređeno s kosturnicom, a nakon 1944. godine sustavno je degradirano. Tek krajem 20. stoljeća počela je sustavna briga gradskih vlasti na njegovom dostojnom održavanju.

Biološke vrste koje prevladavaju na groblju su zimzeleni četinari – čempresi, listopadne vrste brijesta košćela i judića, kao i mahom samonikle zimzelene lovorike. Po bonitetu su drveća u najvećem broju 4. kategorije, a ima ih i procijenjenih na 3., ali i 5. kategoriju najvećeg oštećenja.

Iz poduzeća Boninovo na internetskoj stranici ističu kako bi ovakav prijedlog trebalo što prije i realizirati, a dokument je također na njihovoj stranici moguće preuzeti u digitalnom obliku.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana