Zanimljivosti

Zašto se Domobransko groblje ne bi ovako uredilo?

Zašto se Domobransko groblje ne bi ovako uredilo?

Potaknuto komemoracijom za žrtve komunističkih zločina na Jakljanu 1. ožujka 2013. godine, Pogrebno poduzeće Boninovo d.o.o. na službenim je internetskim stranicama objavilo Valorizaciju stanja zelenila na Domobranskom groblju u Gospinom polju.

Valorizaciju je još u lipnju 2007. godine za Društvo prijatelja dubrovačke starine izradila tvrtka Acanthus, specijalizirana za projektiranje i nadzor uređenja krajobraza.

Podsjetimo, vojno groblje u Gospinom polju utemeljeno je 1832. godine. Rijetko naseljeno područje Lapada s više vojnih objekata bilo je pogodno mjesto za ukpo umrlih vojnika iz brojne gradske posade. Godine 1868. nakon odluke kako Dubrovnik prestaje biti tvrđavni grad i kada krajem 19. stoljeća dobiva suvremeni vojni kompleks, ovo grbolje služi za ukope vojnika, časnika i stranih diplomata.

Tijekom Drugog svjetskog rata groblje biva prošireno i uređeno s kosturnicom, a nakon 1944. godine sustavno je degradirano. Tek krajem 20. stoljeća počela je sustavna briga gradskih vlasti na njegovom dostojnom održavanju.

Biološke vrste koje prevladavaju na groblju su zimzeleni četinari – čempresi, listopadne vrste brijesta košćela i judića, kao i mahom samonikle zimzelene lovorike. Po bonitetu su drveća u najvećem broju 4. kategorije, a ima ih i procijenjenih na 3., ali i 5. kategoriju najvećeg oštećenja.

Iz poduzeća Boninovo na internetskoj stranici ističu kako bi ovakav prijedlog trebalo što prije i realizirati, a dokument je također na njihovoj stranici moguće preuzeti u digitalnom obliku.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist