Županija

Zašto je ekološka hrana energetski bolja?

Zašto je ekološka hrana energetski bolja?

Zašto je ekološka hrana energetski bolja od konvencionalne, junk i fast food hrane moglo se danas predvečer naučiti na predavanju Energija ekološke hrane, kojim je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) obogatio ponudu ovogodišnjeg Kinookus Food Film Festivala koji se održava od 5. do 9. rujna u Stonu.

Predavanje je organizirano u sklopu Projekta COAST s ciljem promocije ekološke lokalne hrane i njene prednosti kako za ljude, tako i za okoliš, a dodatna atrakcija programa bio je i kulinarski dio tijekom kojeg je Zlatko Gall, poznati novinar, muzički kritičar, gastroznalac te stručnjak Projekta COAST za tradicionalnu dalmatinsku gastronomiju objasnio u praksi osnove pripreme gastronomskih delicije od ekološke hrane.

Ranko Tadić, stručnjak za ekološku poljoprivredu UNDP-ovog Projekta COAST objasnio je kako ekološka hrana opskrbljuje, obnavlja, energizira i zaista hrani naš organizam zahvaljujući višem sadržaju svih potrebnih hranjivih tvari, vitamina, minerala i antioksidansa.

Konzumiranjem ekološke hrane dobivamo više energije za svoj organizam, a manje energije se bespotrebno rasipa u okolišu. Tako, na primjer, ekološki vinogradi u mediteranskim uvjetima mogu smanjiti emisije stakleničkih plinova čak i do 80%.

– Bio bi pravi zločin biti na Kinookusu a ne iskoristiti ove sjajne autohtone namirnice u kojima je sama esencija Dalmacije i Mediterana, i to ne samo zbog neosporne činjenice da su ekološki uzgojene i autohtone namirnice zdravije, već prvenstveno zbog toga što su jamstvo za gastronomski užitak, a pogotovo kad se spravljaju jela nadahnuta tradicijom – rekao je Zlatko Gall.

Prisutni su imali prilike kušati jela od ekoloških autohtonih dalmatinskih grahorica u kombinaciji s različitim vrstama tradicijskog povrća, a okuse Dalmacije zaokružile su delicije od autohtonih školjki dagnji i brbavica.

Vrijedna školjka brbavica na stonski stol stigla je iz prvog komercijalnog uzgoja ove školjke u svijetu, koju je pokrenuo centar MARIBIC uz potporu Projekta COAST UNDP-a.

U nastavku programa, UNDP organizira i 2-dnevni edukacijski i izložbeni program na kojem će se predstaviti oprema „Solarnog edukacijskog centra – SEC“, pokrenutog u sklopu projekta kojeg zajednički provode UNDP i Zadarska županija u suradnji sa „Strukovnom školom Vice Vlatkovića“ u Zadru.

Između ostalog, posjetitelji će imati priliku naučiti više o uporabi solarne energije uz demonstraciju kuhanja na solanom kuhalu i vožnje bicikla na solarni pogon.

U sklopu Festivala, posjetiteljima je svoje proizvode ponudilo i više dalmatinskih ekoloških proizvođača, korisnika Programa za poticanja zelenog poduzetništva koji je pokrenut u okviru COAST projekta kako bi direktno poticao poduzetnike u sektorima poljoprivrede, turizma, ribarstva i marikulture koji posluju u skladu s prirodom i okolišem.

Više o Festivalu možte saznati na stranici http://www.kinookus.com.hr/ .

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist