Natrag
16.2.2019 01:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zaštita riječne konjače u Stonskom i Konavoskom polju

24.7.2012 @ 13:50 Ana Prohaska Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta zaštite riječne kornjače Mauremys rivulata obišli su staništa riječne kornjače u Stonskom  i Konavoskom polju. 

 Radi se o jednoj od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj koja je ujedno kritično ugrožena vrsta prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske. Najugroženiji dio populacije ovih kornjača živi u Stonskom polju dok je najjužnija populacija u Hrvatskoj zabilježena u Konavoskom polju.
 
Preliminarna istraživanja prijašnjih godina pokazala su da je riječna kornjača u Hrvatskoj prisutna samo na području Dubrovačko – neretvanske županije u tri međusobno izolirane populacije. Projekt zaštite riječne kornjače pokrenula je udruga Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla) čiji je osnovni cilj zaštita i proučavanje vodozemaca i gmazova u Hrvatskoj, a s čijim članom  Dušanom Jelićem se projekt i realizira.
 
Kao jedan od rezultata projekta, izrađen je letak u suradnji HYLA – e, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Konavala – Domovina. 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana