Zanimljivosti

Zaštita riječne konjače u Stonskom i Konavoskom polju

Zaštita riječne konjače u Stonskom i Konavoskom polju

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta zaštite riječne kornjače Mauremys rivulata obišli su staništa riječne kornjače u Stonskom  i Konavoskom polju. 

 Radi se o jednoj od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj koja je ujedno kritično ugrožena vrsta prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske. Najugroženiji dio populacije ovih kornjača živi u Stonskom polju dok je najjužnija populacija u Hrvatskoj zabilježena u Konavoskom polju.
 
Preliminarna istraživanja prijašnjih godina pokazala su da je riječna kornjača u Hrvatskoj prisutna samo na području Dubrovačko – neretvanske županije u tri međusobno izolirane populacije. Projekt zaštite riječne kornjače pokrenula je udruga Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla) čiji je osnovni cilj zaštita i proučavanje vodozemaca i gmazova u Hrvatskoj, a s čijim članom  Dušanom Jelićem se projekt i realizira.
 
Kao jedan od rezultata projekta, izrađen je letak u suradnji HYLA – e, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Konavala – Domovina. 
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist