Županija

Zaraza sporadična, ali vodu i dalje treba prokuhavati

Zaraza sporadična, ali vodu i dalje treba prokuhavati

Prema današnjim rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u uzorcima vodovodne vode iz izvorišta Butina (uzorci vode uzeti iz vodovodne mreže u trgovačkim objektima Studenac br. 170 u Staševici i Studenac br. 236 u Otrić Seocima uzetih 05.06.2015. analizirani uzorci udovoljavaju uvjetima Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13) i Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13 i NN 141/13), javljaju iz ZZJZ.

Rezultati mikrobiološke analize stolica u nekoliko osoba oboljelih od probavnih tegoba, a koje su koristile vodovodnu vodu sa izvorišta Butina, potvrdili su prisutnost rotavirusa, te se nakon provedenog epidemiološkog nadzora i anketiranja može smatrati kako se vjerojatno radi o epidemiji rotavirusne infekcije. Rotavirus je dokazan kod 2 oboljela u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, zatim kod 2 oboljela u KBC-u Split, te kod 1 oboljelog u našem Zavodu.

Od izabranih liječnika još uvijek pristižu pojedinačne prijave (ne u velikom broju) oboljelih sa probavnim smetnjama (temperatura, proljev i povraćanje) s područja koji pripadaju Dubrovačko- neretvanskoj županiji, a koriste vodu iz izvorišta Butina, a jednako takvu epidemiološku situaciju zabilježili su i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u mjestima koji pripadaju gradu Vrgorcu, a koriste vodu iz izvorišta Butina. Ovi slučajevi sada se vjerojatno mogu pripisati širenju infekcije od jedne oboljele osobe na drugu kontaktnim putem. Stoga s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju, kao mjere predostrožnosti i nadalje preporučujemo prokuhavanje vodovodne vode za piće, ali i pojačane higijensko-sanitarne mjere u obiteljima oboljelih osoba (temeljito i često pranje ruku, korištenje jednokratnih maramica prilikom kašljanja i kihanja, pravilna dispozicija dječjih pelena, itd.).

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pojačano će pratiti kretanje slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz spomenutog vodovoda i o tome na vrijeme obavještavati javnost, pišu iz Zavoda.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist