Crna kronikaGrad

Zapovjednik vatrogasaca: Cijelo odlagalište bi se moglo urušiti!

Požar na divljem odlagalištu

Nakon što već nekoliko dana vatrogasci pokušavaju izgasiti dubinski požar koji je tijekom proteklom vikenda izbio na divljem odlagalištu građevinskog otpada u mjestu Pobrežje pokraj Dubrovnika, lako je moguće da dođe do odrona koji bi mogao doći do magistrale i rijeke Omble.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović rekao nam je kako se posljednjih nekoliko dana vatrogasci bezuspješno bore s požarom koji se ne može proširiti u klasičnom smislu, ali je zahvatio dubinske slojeve otpada zbog čega je gašenje jako otežano.
”Mi od nedjelje tu prolijevamo više od stotinu tisuća litara vode i stotine litara pjenila kako bi pokušali sanirati taj požar. Nažalost tu nema velike pomoći jer mi samo prigušivamo površinski požar. On je duboko ušao u te slojeve građevinskog šuta i tamo pronalazi te ”zračne džepove” i progorijeva prostor ispod do kojeg mi ne možemo doći”, rekao nam je Stijepko Krilanović te dodao kako bi jedino rješenje bilo zaustavljanje zraka kako bi se vatra ugasila, no kako na takvom terenu to nije moguće.
”Došlo je do toga da je potreban projekt sanacije jer se počelo odronjavati ono što je u unutrašnjosti izgorjelo. Taj materijal se slaže jedan na drugi i dio po dio se odronjava prema magistrali. Mi ne možemo s mehanizacijom doći jer postoji mogućnost da sve propadne ispod nas”, kaže Krilanović.
Na naš upit koliko je opasan dim koji se može vidjeti iz Dubrovnika Krilanović ističe da se dnevno to divlje odlagalište otpada zalijeva s 20 metara kubičnih vode kako bi ga se prigušilo koliko je to moguće. Najveća opasnost od dima, smatra on, prijeti okolnim kućama i samim vatrogascima, no olakotna okolnost je što se sve nalazi na otvorenom području.
”Naravno da postoji opasnost od tih plinova, to su ipak otrovni plinovi. Oni vas neće nužno trenutno otrovati, ali naravno da vam mogu šteti u budućnosti. Tu gori i plastika i razni drugi materijali koji su godinama deponirani. U tom smislu na sreću gori na otvorenom pa je manja gustoća”, zaključuje Krilanović.
Inače, na teren je početkom tjedna izašla i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode, no nikakvo konkretno rješenje još nije doneseno. Također protiv vlasnika zemljišta koje je pretvoreno u unosan posao divljeg odlagališta građevinskog otpada podnesena je i svojedobno kaznena prijava, no nikakav sudski epilog, usprkos opetovanom upozoravanju od strane kako medija, tako i zainteresirane javnosti, do danas nije donesen

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist