Aktualno

Započela konferencija ‘Adriatic Wood Days’, više od 160 sudionika

Započela konferencija 'Adriatic Wood Days', više od 160 sudionika

U kongresnom centru hotela Sheraton u Dubrovniku održano je svečano otvorenje 5. izdanja Adriatic Wood Days konferencije. Riječ je o najvećem sektorskom skupu u regiji koji služi kako bi se svi relevantni dionici iz Hrvatske i inozemstva umrežili, raspravili bitne sektorske teme, predložili rješenja za brojne izazove s kojima se drvoprerađivački sektor susreće, ali i razmijenili iskustva oko primjene sektorskih inovacija. Konferencija je započela jučerašnjom studijskom posjetom Konavlima, dok su danas i sutra na rasporedu brojne prezentacije, panel rasprave i radionice na kojima će se obraditi raznovrsne teme kao što su gospodarenje šumama, gradnja i trgovina drvom, dizajn, biomasa i bioenergija te europski programi i projekti. Ceremonija otvaranja okupila je više od 160 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU, a stigli su i predstavnici europske asocijacije za bioenergiju – Bioenergy Europe, EPC-a (European Pellet Council) te europske ROSEWOOD mreže.

Stjepan Vojinić, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera rekao je da je ‘prava vrijednost ove konferencije su inovacije koje nam daju priliku uhvatiti vlak s konkurencijom iz Europske unije i regije. Često govorimo kako je drvo prvo, kako je ono naše blago, naša nafta, ali sve to ostaje samo slovo na papiru ukoliko se ne napravi dodatan napor kako od strane vlasnika tvrtki, tako i državnih institucija’.

– Naša država obdarena je ogromnim šumskim bogatstvima, a naša je zadaća njima dobro gospodariti. Zahvaljujem Hrvatskom drvnom klasteru i naporima koje ulaže – rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Nirvana Franković Mihelj iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknula je da je na razini EU je u tijeku rasprava o dugoročnoj niskougljičnoj strategiji i cilju postizanja klimatske neutralnosti.

-Europska komisija je najavila sastavljanje prvog europskog zakona o klimi koji će uključiti cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine, a razmatrat će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Inače, FZOEU ulaže znatna sredstva u postizanje tih ciljeva te se po prijedlogu financijskog plana za naredne tri godine planira utrošiti oko 1,6 mlrd. kuna godišnje za konkretne mjere koje će doprinijeti tim ciljevima – rekla je.

Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik, HGK naglasila je da je ‘drvna industrija izvozno orijentirana i komplementarna turizmu. U Dubrovniku postoje određeni izazovi s kojima se borimo. To su ljudski resursi, inovacije, ali i tržišna vrijednost te s njom u vezi i digitalna transformacija’.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist