Županija

Započela izrada Plana razvoja naše županije od 2021. do 2027. godine

Započela izrada Plana razvoja naše županije od 2021. do 2027. godine

Započela je izrada Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije 2021.-2027.,strateškog dokumenta na kojem će se bazirati razvoj najjužnije hrvatske županije u sljedećem razdoblju, a uskladit će se s Nacionalom razvojnom strategijom.

Za izradu plana nadležan je novoosnovani tim za strateško planiranje kao i radne skupine iz redova Dubrovačko-neretvanske županije, županijskih institucija i ostalih relevantnih subjekata koji imaju značajnu ulogu u regionalnom razvoju županije.

Također, uspostavit će se i Partnersko vijeće sastavljeno od javnog, poslovnog i civilnog sektora koje će imenovati župan Nikola Dobroslavić.

– Jedno od temeljnih načela politike regionalnog razvoja je načelo partnerstva i suradnje između javnog, privatnog i civilnog sektora. Partnerstvo podrazumijeva da se proces izrade organizira kao širi društveni proces koji će u proces planiranja uključiti relevantne predstavnike pojedinih društvenih skupina, od uprave, gospodarstva do društvenih djelatnosti i civilnoga društva. Međusobni dogovor i razumijevanje ovih skupina u fazi planiranja će kasnije omogućiti uspješniju provedbu Plana razvoja – istaknuo je župan Dobroslavić dodavši da se već započelo s analizom stanja, kao i postojećih dokumenata.

Za koordinaciju procesa zadužena je Regionalna agencija DUNEA, koja je izradila Komunikacijsku strategiju i akcijski plan, te je od članova strateškog tima i ostalih relevantnih institucija započela prikupljanje osnovnih podataka po pojedinim sektorima za što kvalitetniju izradu novog dokumenta.

U proces izrade uključene su i sve jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije, koje će imati redovite kolegije sa županom Dobroslavićem, a planirana su i redovna savjetovanja s Partnerskim vijećem.

Dokument na kojem će se bazirati razvoj naše Županije u sljedećem razdoblju vezan je za financijsko programsko razdoblje Europske komisije, što otvara brojne mogućnosti za nove strateške razvojne projekte.

Trenutno je na snazi Županijska razvojna strategija Dubrovačko-neretvanske županije 2016.-2020., a sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, novi akt mora se donijeti šest mjeseci prije isteka važenja planskih dokumenata politike regionalnog razvoja.

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist