Kultura

ZAPISI IZ 1934. GODINE Kako je Marko Uvodić Splićanin doživio i prepričao Festu?

Predstavljanje knjige ‘Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina’, o Festi sv. Vlaha 1934. godine, održalo se ovog četvrtka u Dvorani pape Ivana Pavla II.

Na predstavljanju su sudjelovali urednik knjige Hrvoje Ivanković, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a predstavljanje knjige se organiziralo u suradnji s Društvom dubrovačkih pisaca. Fragmente iz knjige čitao je glumac Kazališta Marina Držića, Edi Jertec.

Promocija ovog vrijednog djela treći je događaj u nizu događanja ‘U susret svetom Vlahu’,

DUBROVAČKI LIBAR MARKA UVODIĆA SPLIĆANINA

Uredio i komentarima popratio: Hrvoje Ivanković
Izdavač: Društvo dubrovačkih pisaca

Splitski novinar i književnik Marko Uvodić doputovao je početkom veljače 1934. u Dubrovnik kako bi prisustvovao proslavi dana sv. Vlaha. Svoj četverodnevni boravak u Dubrovniku opisao je u opsežnom feljtonu, objavljenom u dvadeset i jednom nastavku u splitskom dnevnom listu Novo doba. Uvodićev opis Dubrovnika, feste Sv. Vlaha i popratnih događanja prepun je zanimljivih detalja i opažanja, kojima je protok vremena dao dodatnu patinu i izazovnost, a kroki portreti njegovih domaćina i sugovornika dovode pred nas cijelu galeriju likova s onodobne dubrovačke društvene pozornice, oslikanih na duhovit te tu i tamo blago ironičan način, no uvijek s puno obzira i blagonaklonosti, kako prema ljudima tako i prema Gradu, zajednici i njenim običajima.

Knjiga pod uredničkim naslovom Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina prvo je cjelovito i samostalno objavljivanje ovog humornog putopisa, po mnogo čemu jedinstvenog u kontekstu putopisne literature o Dubrovniku.

Uvodićev tekst za tiskanje je priredio te brojnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković koji je ujedno i autor opširnog predgovora u kojem se detaljno pozabavio životom i djelom Marka Uvodića te okolnostima u kojima je nastao njegov dubrovački putopis.

Pročitajte još

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Dulist

NIKŠA MATIĆ Težimo postati mjesto u kojem će svaki posjetitelj osjetiti život Držićevog Dubrovnika

Andrea Falkoni Račić

POSVEĆENE PRIJATELJIMA, LJUBAVIMA Predstavljena zbirka pjesama ‘PoSvete’ Voja Šindolića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija