Kultura

ZAPISI IZ 1934. GODINE Kako je Marko Uvodić Splićanin doživio i prepričao Festu?

ZAPISI IZ 1934. GODINE Kako je Marko Uvodić Splićanin doživio i prepričao Festu?

Predstavljanje knjige ‘Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina’, o Festi sv. Vlaha 1934. godine, održalo se ovog četvrtka u Dvorani pape Ivana Pavla II.

Na predstavljanju su sudjelovali urednik knjige Hrvoje Ivanković, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a predstavljanje knjige se organiziralo u suradnji s Društvom dubrovačkih pisaca. Fragmente iz knjige čitao je glumac Kazališta Marina Držića, Edi Jertec.

Promocija ovog vrijednog djela treći je događaj u nizu događanja ‘U susret svetom Vlahu’,

DUBROVAČKI LIBAR MARKA UVODIĆA SPLIĆANINA

Uredio i komentarima popratio: Hrvoje Ivanković
Izdavač: Društvo dubrovačkih pisaca

Splitski novinar i književnik Marko Uvodić doputovao je početkom veljače 1934. u Dubrovnik kako bi prisustvovao proslavi dana sv. Vlaha. Svoj četverodnevni boravak u Dubrovniku opisao je u opsežnom feljtonu, objavljenom u dvadeset i jednom nastavku u splitskom dnevnom listu Novo doba. Uvodićev opis Dubrovnika, feste Sv. Vlaha i popratnih događanja prepun je zanimljivih detalja i opažanja, kojima je protok vremena dao dodatnu patinu i izazovnost, a kroki portreti njegovih domaćina i sugovornika dovode pred nas cijelu galeriju likova s onodobne dubrovačke društvene pozornice, oslikanih na duhovit te tu i tamo blago ironičan način, no uvijek s puno obzira i blagonaklonosti, kako prema ljudima tako i prema Gradu, zajednici i njenim običajima.

Knjiga pod uredničkim naslovom Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina prvo je cjelovito i samostalno objavljivanje ovog humornog putopisa, po mnogo čemu jedinstvenog u kontekstu putopisne literature o Dubrovniku.

Uvodićev tekst za tiskanje je priredio te brojnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković koji je ujedno i autor opširnog predgovora u kojem se detaljno pozabavio životom i djelom Marka Uvodića te okolnostima u kojima je nastao njegov dubrovački putopis.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist