Natrag
17.2.2019 02:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Zapalite svijeću za Vukovar”

2.3.2013 @ 14:10 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jutros je nastavio s akcijom “Tko se boji istine i pravde” i to prekrivanjem spomen obilježja iz Domovinskog rata crnim pokrivalima.

Kako piše Tportal, u znak prosvjeda zbog najave uvođenja dvojezičnih, latinično-ćiriličnih natpisa u Vukovaru, članovi Stožera crnim pokrivalima prekirli su biste Blage Zadre, pokojnog predsjednika dr. Franja Tuđmana, kao i spomen-obilježja masovnog stradanja Vukovaraca, uključujući i spomenik na Ovčari.

– Današnji dan je dan neposluha građana Vukovara, a prekrivamo spomenike da ne gledaju sramotu koja se u Vukovaru događa – izjavio je u ime stožera ispred prekrivenog spomenika legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Igor Gavrić.

Ocijenio je da je uvođenje ćiriličnih natpisa omalovažavanje žrtvi Vukovara te izrazio nadu da će iskazivanjem nezadovoljstva privoljeti Vladu da sjedne za stol sa članovima Stožera i da se zajednički nađe rješenje za problem ćiriličnih natpisa. Naglasio je da su se vukovarske braniteljske i stradalničke udruge organizirale u Stožer i da će ustrajati u svojim zahtjevima te poručio Vladi da se "ne igra" s njihovim osjećajima.

Akcija je nastavljena u središtu Vukovara gdje su članovi Stožera građanima dijelili plakate s natpisom "Prodajem kuću" na kojima su za daljnje obavijesti o prodaji navedeni telefonski brojevi Vlade i ministra uprave Arsena Bauka.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić izjavio je da upravo ti natpisi sugeriraju kako bi uvođenje ćirilice dovelo do iseljavanja Hrvata iz Vukovara. Najavio je da će Stožer svake subote organizirati slične aktivnosti te ustrajati u svojem zahtjevu makar bila potrebna izmjena ustavnoga zakona koji regulira pitanje dvojezičnosti.

Komšić je istaknuo da je osnovni zahtjev Stožera "ne ćirilici ni pod koju cijenu".
– To je ćirilica donijela Vukovaru – kazao je pokazavši na izloženu čahuru topovske granate iz Domovinskog rata na kojoj su tehnički podatci ispisani ćirilicom.

Tijekom popodneva Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara najavio je da će na Trgu žrtava Ovčare biti upaljene svijeće, a pozvani su i građani Hrvatske da na prozorima zapale svijeću za Vukovar.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana