Zanimljivosti

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Znate li tko je najpoželjniji šef na svijetu?

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Znate li tko je najpoželjniji šef na svijetu?

Dvjesto ljudi odgovorilo je na pitanje kako bi izgledala idealna tvrtka u kojoj bi voljeli raditi, u sklopu zanimljivog istraživanja portala Moj Posao.

Među poznatim poslodavcima, najviše ispitanika voljelo bi raditi za prvu ženu talk showa – Oprah Winfrey (18%), a zatim za poduzetnika i osnivača tvrtke Virgin, Richarda Bransona (15%). Na trećem mjestu poželjnih svjetskih šefova nalaze se Bill Gates (11%), poznata komičarka Ellen DeGeneres (11%) i ‘Goli kuhar’ Jamie Oliver (11%).
Zanimljivo je da se među top 5 idealnih poslodavaca nije našao čelni čovjek najpopularnije društvene mreže, Mark Zuckerberg (Facebook).
Kada su u pitanju osobine idealnog šefa, on bi prema komentarima ispitanika trebao biti ‘otkačen, pravedan, fleksibilan i ne previše zahtjevan.’
Po pitanju spola, 31% ispitanika za nadređenog bi radije muškarca, dok bi tek 8% odabralo ženu za nadređenu osobu.

Muškarci više željni napredovanja i putovanja, a žene zarade i edukacije
Idealan posao je onaj koji će ispitanicima prvenstveno omogućiti zaradu (35%), a zatim napredovanje (23%). Poslovna putovanja si priželjkuje 17% ispitanika, a edukaciju njih 13%. Za 2% ispitanika idealan posao je onaj koji će im donijeti i slavu. Ispitanici također navode da bi idealan posao trebao pružiti radost i samoostvarenje.
Više žena (36%) nego muškaraca (28%) navodi da je posao iz snova onaj koji će im donijeti zaradu. No, muškarci u većoj mjeri biraju napredovanje (28% muškaraca naprema 19% žena) i putovanja (20% muškaraca naprema 14% žena). S druge strane žene su u većoj mjeri željne edukacije (16% žena naprema svega 5% muškaraca).

Idealna tvrtka: do 200 zaposlenih, fleksibilno radno vrijeme i plaćene edukacije
Kada je u pitanju idealna veličina tvrtke, polovica ispitanika (49%) navodi tvrtku srednje veličine (do 200 zaposlenika). Malu tvrtku bira trećina ispitanika (33%), dok bi u velikoj tvrtki radilo njih 18%.
Plaćene edukacije (29%) i neograničen broj dana godišnjeg odmora (24%) su beneficije o kojima sanja najviše ispitanika.
Kada bi mogli birati radno vrijeme, najviše ispitanika (57%) odabralo bi fleksibilno radno vrijeme. Za idealnu pauzu najviše ispitanika (36%) navodi kavu izvan ureda, a za idealnu lokaciju radnog mjesta rezultati pokazuju da je to centar grada (31%).
Idealni radni prostor je ured s manjim brojem kolega (50%), dok bi petina (21%) htjela biti sama u uredu. Najveći broj ispitanika (47%) u idealnoj tvrtki ne želi nikakav kodeks odijevanja, dok 40% ispitanika preferira poslovno-opušteni kodeks odijevanja.

Tek 2% ispitanika voljelo bi imati ženske kolege
Dvije trećine ispitanika (65%) za kolege bi voljeli imati muškarce i žene, a 11% preferira muške kolege. Tek 2% ispitanika smatra žene idealnim kolegama.
Polovici ispitanika (50%) dob kolega nije bitna, dok bi ih 40% ipak voljelo raditi s vršnjacima. Manji broj ispitanika preferira mlađe (7%), odnosno starije (4%) kolege.

Idealna plaća iznosi do 12.000 kuna
Kada zamišljaju idealnu plaću ispitanici, suprotno očekivanome, ne navode najviše ponuđenu (preko 30.000 kuna). Najviše ispitanika, njih 38%, smatra da je idealna plaća ona do 12.000 kuna. Petina ispitanika (21%) bila bi sretna i s plaćom do 8.000 kuna, dok najviše navedenu plaću (preko 30.000 kuna) voljelo bi imati svega 9% ispitanika.
Muškarci (13%) u nešto većoj mjeri nego žene (7%) preferiraju plaću preko 30.000 kuna. U prosjeku, muškarcima idealna plaća iznosi 15.767 kuna, dok bi žene voljele primati 13.051 kunu.
Obzirom na radni status, najvišu idealnu plaću naveli su zaposleni ispitanici (14.159 kuna). Nezaposlenim ispitanicima idealna plaća iznosi 13.945 kuna, dok je najniža idealna plaća kod onih ispitanika koji se još školuju. Oni idealnom plaćom smatraju onu od prosječno 12.667 kuna.

Pročitajte još

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist

PRUŽANJE PODRŠKE OSOBAMA S EPILEPSIJOM Ljubičasti dan

Dulist