Zanimljivosti

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Koliko srednjoškolci znaju o financijama?

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Koliko srednjoškolci znaju o financijama?

Na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku ovih je dana okončana prva faza projekta ‘Financijsko znanje populacije srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije’, koji provode voditeljica projekta doc. dr. sc. Iris Lončar i suradnica na projektu mr. sc. Zrinka Golemac.

Dugogodišnje nastavnice Sveučilišta u Dubrovniku prepoznale su stratešku važnost financijskog znanja mladih. Njihovo istraživanje korespondira s Akcijskim planom za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača za 2015. godinu kojega je donijela Vlada Republike Hrvatske. Povrh toga, procjenjuje se da će iznimno zanimljivo biti usporediti kongruentnost dobivenih rezultata na lokalnoj razini sa zaključcima koje će Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga oblikovati temeljem najavljenog istraživanja financijske pismenosti građana Republike Hrvatske.

Projekt je pokrenut u siječnju 2014. uz financijsku potporu Sveučilišta u Dubrovniku, to jest Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Realizacijom prve faze projekta uspostavljena je materijalna i znanstvena podloga istraživanja, sistematizirana i analizirana domaća i inozemna bibliografska građa, a kao najvažniji korak ističe se empirijsko istraživanje koje je obuhvatilo cjelokupni ciljani skup – populaciju od oko 5. 000 srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije. Izniman interes za predmetno istraživanje pokazale su sve srednje škole u Županiji, pa su se odazvale pozivu da sudjeluju u istraživanju i time omogućile njegovu operativnu provedbu.

-Ovako opsežno istraživanje prvo je takve vrste u nacionalnim okvirima. Njegov primarni cilj je spoznati razinu financijskog znanja srednjoškolaca jer je upravo financijsko znanje odlučujuća determinanta financijske pismenosti. Kao krajnji cilj istraživanja planirana je uspostava polazne platforme za formuliranje i implementaciju novih programa financijskog obrazovanja – rekla je doc. dr. sc. Iris Lončar.

Rezultati ovoga sveobuhvatnog istraživanja bit će javnosti predstavljeni tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca u 2016. godini, čime će Sveučilište u Dubrovniku i sam grad Dubrovnik prvi put obilježiti ovu globalnu manifestaciju.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist