Zanimljivosti

ZANIMLJIVA STATISTIKA Ugostitelji najbolje prošli u večeri utakmice protiv Engleske

ZANIMLJIVA STATISTIKA Ugostitelji najbolje prošli u večeri utakmice protiv Engleske

Velika sportska natjecanja, a poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, u mnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju, istaknuli su iz Hrvatske gospodarske komore.

Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audio – vizualne tehnike odnosno televizora, sportske opreme, tj. navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (čarter letova koji se organiziraju za odlaske na utakmice) i u kategoriji hrane i pića; prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića. U Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno 9.277.224.291,92 kuna.

‘Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isti period lani bila je povećana osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku bila između 11 i 15 posto’, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na temelju podataka o fiskalizaciji u periodu od 15. lipnja do 15. srpnja 2018. koliko je svjetsko nogometno prvenstvo trajalo.

Usporedno s istim razdobljem u 2017., ističe Ravlić, prošle je godine u ovom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za oko 5 posto (4,56 posto).

‘U ugostiteljstvu je primjerice na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto’, ističe Ravlić.

U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878.824.104,83 kuna, ili oko 3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist