Zanimljivosti

ZANIMLJIVA ‘CRTICA’ Prvi hrvatski automobilni klub i izlet do Gruža

ZANIMLJIVA 'CRTICA' Prvi hrvatski automobilni klub i izlet do Gruža

Na današnji dan, 1. lipnja 1906. osnovan je Prvi hrvatski automobilni klub, kako prenosi Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu.

-Već 1908. austrijski i hrvatski auto klub zajednički su organizirali izlet preko Zagreba, kroz Bosnu do Gruža, Herceg Novog i Kotora, dok su na povratku posjetili Split, Solin i Plitvice – ističu iz Tehničkog muzeja.

Te 1906. godine Klub dobio i zaštitni znak u obliku dva kotača s krilima, koji vizualnim elementima podsjeća na atribute Merkura, zaštitnika trgovine i prometa. Vladinom odlukom službeno su usvojena prva Pravila kojima je definiran djelokrug Kluba. Između ostaloga, 19 članaka sadrži i osnivanje čitaonice, podučavanje rukovanju i upravljanju automobilima, nabavljanje automobila za klub i njegove članove, izlete, organizaciju utrka, interne i javne vožnje i utakmice te predavanja u svrhu promicanja društvenih interesa i automobilstva uopće. Ubrzo je uslijedila osnivačka skupština gdje je izabran odbor u sastavu: Rudolf Erdödy, predsjednik; Fran Aurel Türk, potpredsjednik; Ferdinand Budicki tajnik; Julije Rudovits, blagajnik; te članovi Dionis Drašković, Dionis Hellenbach, Milan Kulmer, Miroslav Kulmer, Stjepan Leitner te zamjenici Fran Gutschy i Ljudevit Raizner.

Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist