Aktualno

ZANIMLJIV PROJEKT ‘Pametni staklenik bit će motivacija svima koji žele proučavati nove tehnologije’

ZANIMLJIV PROJEKT 'Pametni staklenik bit će motivacija svima koji žele proučavati nove tehnologije'

Danas je predstavljen projekt ‘Pametni staklenik’ nastao u realizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika te Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

Ravnatelj obrtničke škole Dinko Mandić pokazao je izrazito zadovoljstvo ovim projektom koji je financiran putem dobivenog natječaja HBOR-a u 2016.g. u iznosu od 45,224 kuna.

– Projekt je vrlo zanimljiv za našu školu jer su sudjelovali učenici, nastavnici različitih usmjerenja. Učenici strojarskih usmjerenja izradili su fizički dio staklenika, elektro zanimanja sudjelovala su u informatičkom djelu, a učenici cvjećarstva će pratiti razvoj biljaka koje će se u stakleniku uzgajati – kazao je Mandić.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika naglasio je kako je ‘ovo put kojim se treba ići i u budućnosti se prijavljivati što više na ovakve natječaje na razini države, pogotovo na razini EU te time dobiti sredstva kojih ima na raspolaganju’. Isto tako je dodao kako postoji mogućnost uključivanja sveučilišta u ovakve projekte, a ne samo škola’.

Jelena Vlahović, tajnica Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika rekla je kako se ideja pametnog staklenika pisala od prošle godine u svibnju.

– Pametni staklenik bit će motivacija profesorima, učenicima i građanima, svima onima koji imaju interesa proučavati nove tehnologije. Upravo pšenica, koja je izabrana, ujedinila je Slavoniju i Dubrovnik kroz tehniku. Na Fakultetu poljoprivrede u Osijeku pitali su nas ‘Jeste li sigurni kako želite staviti pšenicu u zatvorene uvjete?’. Mi smo rekli kako jesmo, ali smo u idućim koracima shvatili kakva je to zapravo problematika što nas je potaknulo da malo više promišljamo o jednoj od važnijih namirnica na svijetu. Posadili smo donirano sjeme patuljaste pšenice koja će narasti 1,65 metara. Ono što je za nas bilo jako važno jest simuliranje prirodnih vanjskih uvjeta – rekla je Jelena koji je naglasila kako su naišli na brojne izazove, a jedno od njih je zapravo ‘hlađenje staklenika’.

Željko Prce, profesor strojarske skupine predmeta praktične nastave, prvenstveno se zahvalio svim učenicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Naglasio je kako je izgradnja staklenika, u strojarskom smislu, trajala je otprilike mjesec dana.

Voditelj Centra robotike Informatičkog kluba Futura Nikša Vlahušić kako se ‘ovdje radi o najnovijoj tehnologiji koja postoji u svijetu’.

– Sve je sastavljeno od manjih komponenti. Bilo koji uređaj koji ovdje vidite sastavljen je od više dijelova. Učenici su zapravo trebali naučiti na koji način treba nešto spojiti. Ovo nije industrijski staklenik već prototip. Nadam se kako ćemo kroz iduće godine s učenicima razvijati staklenik i nastaviti istraživati kako na nove načine uzgajati biljke – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist