Kultura

ZAMKE NARCIZMA Predstavljanje knjige ‘Narcis i ruža’ Danielle Kordić

ZAMKE NARCIZMA Predstavljanje knjige 'Narcis i ruža' Danielle Kordić

Dubrovačke knjižnice i književni blog ‘Čitaj knjigu’ organiziraju predstavljanje knjige ‘Narcis i ruža’ autorice Danielle Kordić koje će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja u Saloči od zrcala s početkom u 19 sati.

Pored autorice knjigu će predstaviti osnivačica i voditeljica književnog bloga ‘Čitaj knjigu’ Alis Marić i diplomirana psihologinja Anita Prizmić. Voditeljica programa je Suzi Sokol. Knjiga Narcis i ruža psihoanalitička je potraga za korijenom razumijevanja narcisoidnog uma. Autorica vodi čitatelja kroz različite primjere istinitih životnih priča koje će ga upoznati s narcisovom taktikom ‘bacanja žrtve na dno.’

Zaranjajući u vlastite životne dubine, ruža propituje porijeklo razarajućeg plamena patnje u koji ju je uvukao narcis. Postupno, ali hrabro ona rastvara složene sadržaje unutarnjih neravnoteža, slijedeći bolnu potrebu da na zgarištu svoje životne priče, duboko ispod naslaga pepela, traži krhotine s pomoću kojih će sastaviti toliko željenu cjelovitu sliku svoga života. Iako izazovno i ne baš ugodno mjesto za boravak, trenutačni unutarnji konflikt pruža joj mogućnost otkrića osobne svjetlosne istine iz koje se budi mitska ptica mudrosti i uvodi ružu u sveti hram njezina postojanja. Na putu preobrazbe ruža upoznaje prirodu života te prihvaćajući nove i drukčije životne smjernice otkriva svoje najdublje potencijale i otvara pogled prema novoj stvarnosti.

U konačnici, na kraju puta koji ujedno donosi i novi početak, ruža izlazi iz narcisovih ralja i s prijestolja svjetlosne moći prenosi poruku svom nekadašnjem predatoru:
Narcise, pokušao si me posaditi u rupu neznanja,
ali nisi znao da sam ja sjeme znanja.
Uspijevam samo na tlu svjetlosti.

Daniella Kordić, nakon završenog studija psihoanalize na Sveučilištu Birkbeck u Londonu, posvetila se proučavanju neke druge strane tumačenja čovjekove osobnosti. Duhovnost je, kako kaže, unijela dašak suptilnog znanja u njezin rad. Takvo se znanje, doduše, razlikovalo od onog naučenog budući da, kada je posrijedi ljudski um, ‘fiksna’ istina ne može čovjeku dati zadovoljavajuće odgovore na životna pitanja. Autorica stoga u svojim djelima učinkovito i funkcionalno kombinira psihoanalizu s duhovnosti, kao spoj vidljivog i nevidljivog u našim životima. U knjizi Narcis i ruža, Daniella ukazuje na zamke patološkog narcizma te iznosi metode i načine s pomoću kojih čovjek može iscijeliti um, tijelo i dušu od posljedica dubokih emocionalnih povreda.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist