Županija

Zamjenik Cebalo na dvodnevnom partnerskom sastanku AdriaMORE

Zamjenik Cebalo na dvodnevnom partnerskom sastanku AdriaMORE

Zamjenik župana Joško Cebalo sudjelovao je u srijedu na konferenciji za novinare na temu projekta AdriaMORE čiji se dvodnevni partnerski sastanak održao u Dubrovniku.

Zamjenik Cebalo je istaknuo zadovoljstvo u odnosu na dobru suradnju naše Županije i talijanske regije Abruzzo što se odnosi na projekte koje je Dubrovačko-neretvanska županija uspješno realizirala u sklopu programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, programa koji je prethodio aktualnom programu prekogranične suradnje Interreg HR-ITA.

”Projekt AdriaMORE nastao je kao rezultat vrlo dobre suradnje Dubrovačko-neretvanske županije s talijanskom regijom Abruzzo. Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira se 85% projektnih aktivnosti ovog projekta. Glavni cilj Dubrovačko-neretvanske županije u ovom projektu je nabava protupožarnog broda u vrijednosti oko 950 tisuća kuna, a dok ukupna vrijednost projektnih aktivnosti naše Županije u ovom projektu iznosi milijun i 350 tisuća kuna. Za protupožarni brod proveden je postupak javne nabave te ugovoren rok isporuke u trajanju od pet mjeseci i sa zadovoljstvom možemo istaknuti da ćemo sljedeću sezonu dočekati dosta spremni na protupožarne intervencije na moru”, rekao je zamjenik te dodao kako je jedna od dobrobiti ovog projekta svakako i nastavak suradnje s Državnim hidrometeorološkim zavodom s obzirom na to da je krajnji jug Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija zahvaćena velikim meteorološkim promjenama i aktivnostima, a za iste ima najmanje uređaja koji bi trebali podići razinu sigurnosti naših stanovnika i turista koji se nalaze na našem području.

Osim Dubrovačko-neretvanske županije u provedbi projekta AdriaMORE kao partneri sudjeluju i Državni hidrometeorološki zavod i Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Venecije, regija Abruzzo kao vodeći partner te Centar za izvrsnost pri Sveučilištu u L’Aquili kao stručni suradnik u području meteorologije i klimatskih promjena.

Na jednom od sastanaka u protekla dva dana nazočili su i zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, predstavnici Lučke kapetanije Dubrovnik Nikola Beusan i Igor Jadrušić, predstavnik HGSS Stanice Dubrovnik Zoran Čabrilo, pročelnica Područnog ureda Dubrovnik iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ana Miličić i voditelj Glavne meteorološke postaje Dubrovnik Zdenko Perušina koji su tom prigodom upoznali projektne partnere s načinom djelovanja operativnih snaga civilne zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt AdriaMORE ocijenjen je posebno značajnim s obzirom da je dio aktivnosti, osim nabave protupožarnog broda, usmjeren na područje neretvanske doline i istraživanje utjecaja prodora mora i klimatskih promjena na značajni krajobraz ušća Neretve.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist