Županija

Zamjenica Marević pozdravila sudionike skupa ‘U susret sv. Vlahu’

Zamjenica župana Žaklina Marević pozdravila je sudionike 5. popularno-znanstvenog skupa ‘U susret sv. Vlahu’ koji se ove godine održao na temu ‘Otajstvo obitelji’ u organizaciji udruge ‘Kršćanski društveni krugovi’.

– Ova tema potiče nas na razmišljanja o povezanosti ove dvije riječi važnog značenja. Znajući da je otajstvo stvarnost koja je djelomično jasna, vidljiva, razumljiva, da je otajstvo sve što je lijepo, ali i tajanstveno, dobro i plemenito, da je otajstvo čovjek – jedinstven i neponovljiv, prihvaćamo da je obitelj također otajstvo. Govoriti o obitelji je teško, jer ako se želi dočarati obitelj, treba se pogledati u dubinu i pogledati što stoji u toj dubini. Reći ću da je za mene obitelj svetinja koja ima neprocjenjivu vrijednost, nešto posebno, nešto što je teško opisati i svaka ona obitelj koja se zasniva na poštovanju i ljubavi ima temelj za uspjeh, samo nikada ne treba prestati vjerovati u sebe, u svoju obitelj i svakog njenog člana. Bez obitelji ne možemo govoriti o zdravom pojedincu i zdravom društvu – rekla je uvodno zamjenica Marević.

– Premda su rasprave o definiciji obitelji aktualne i izazovne, nemoguće je ignorirati činjenicu da, usprkos jednom općedruštvenom nerazumijevanju posebnosti kršćanske obitelji, obrazovne ustanove, civilne udruge i mediji pružaju potporu obitelji i problemima s kojima se današnja obitelj suočava. Moramo priznati da se pitanja koja muče današnje obitelji obrađuju iz različitih perspektiva i da se nude svakojaka, ali i prilično dobra i uspješna rješenja. Državne institucije obrazuju psihologe, savjetnike i ostale znanstvenike koje pružaju potporu obiteljima ulaganjem u znanje o socijalnim, psihološkim, ekonomskim i demografskim procesima. Obitelj nam je potrebna ne samo radi osobnog dobra, već i radi općeg dobra svakog društva, naroda i države – rekla je zamjenica.

U sklopu skupa održana su tri panela, a izlagači su bili profesor Stjepan Šterc (PMZ Zagreb), docent Trpimir Vedriš (FFZG) te zagrebački psiholog Matej Čuljak.
Profesor Šterc je na skupu naglasio kako je prirodni pad u Hrvatskoj tijekom prošle godine iznosio 18 tisuća ljudi.

– To je najvažniji ekonomski i svaki drugi pokazatelj. U Hrvatskoj više od 9/10 stanovništva funkcionira unutar okvira obitelji, a mi na to nismo usredotočeni. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku godišnje se iseli oko 40 tisuća ljudi, a prema podacima koje imamo primjerice iz Njemačke ta brojka je bliža 80 tisuća. Kad tome pridodamo i prirodni pad, to znači da bi Hrvatska kroz sljedećih desetak godina mogla ostati bez nevjerojatnih 900 tisuća ljudi – rekao je u svom izlaganju profesor Šterc.

Pročitajte još

U ČETVRTAK U Konavlima hladnim zamagljivanjem protiv komaraca

Dulist

OPĆINA O ZAGAĐENJU U MLINIMA ‘Sustav odvodnje otpadnih voda je ispravan’

Dulist

RIJEŠEN PROBLEM PROSTORA OŠ Župa dubrovačka dobiva dvije dodatne učionice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija